Іноземці й люди без громадянства тепер можуть проходити військову службу в Національній гвардії України. Відповідний указ підписав президент України Володимир Зеленський.

Добровільно вступити на військову службу до Нацгвардії можуть іноземці, які перебувають в Україні на законних підставах, не мають судимості й відповідають вимогам проходження військової служби.

Щоб вступити на військову службу, потрібно звернутися до військкомату за місцем проживання або до військової частини Нацгвардії, у якій хотіли б служити. Іноземці зможуть проходити військову службу за контрактом рядового складу, сержантського й старшинського.

Після проходження медогляду й відбору також потрібно буде скласти нормативи з фізичної підготовки. Для прийнятих на військову службу іноземців встановлять випробовувальний термін, який триватиме два місяці. Іноземці, які вперше стануть до військової служби, офіційно обіцятимуть дотримуватися законів України й виконувати обовʼязки військової служби.

 

Програму електронного резидентства почали тестувати в Україні в грудні 2023 року. Це бета-тест uResidency, завдяки якій громадяни інших країн зможуть реєструвати ФОП в Україні й вести бізнес з будь-якої точки світу, сплачуючи податки до бюджету України.

 

Редакція The Village Україна ознайомилася із законопроєктом про мобілізацію й розповідає, які зміни він передбачає й коли може набути чинності.