У 2023 році на кір захворіло вшестеро більше людей, ніж у 2022 році, повідомляє МОЗ.

Центр громадського здоровʼя України зафіксував, що у 2023 році на кір захворіли 65 осіб, тимчасом як у 2022 році – 11. А на початку 2024 року зафіксували пʼять випадків захворювання: три в Одеській області й по одному в Чернігівській і Волинській областях.

Водночас щеплення проти кору, паротиту й краснухи (КПК) зробили 92,4% однорічних дітей і 87,3% шестирічних у 2023 році. Для формування колективного імунітету щеплення мають робити щонайменше 95% людей, зазначають у ВООЗ.

Наразі захворюваність на кір є контрольованою, але МОЗ закликає батьків перевірити вакцинальний статус дітей, оскільки вони є найвразливішою категорією.

У МОЗ зазначають, що кір – одне зі смертельно небезпечних інфекційних захворювань. Хвороба може тривати чотири тижні й довше та мати тяжкий перебіг. Серед ускладнень – запалення легенів (пневмонія), вушна інфекція (отит), запалення мозку (енцефаліт), а також інвалідність і смерть.

Специфічного лікування кору немає, єдиним можливим способом захиститися від хвороби є вакцинація. Для захисту від кору потрібні дві дози щеплення. В Україні їх роблять дітям у рік і шість років. Вакцину держава надає безоплатно.

 

У вересні 2023 року випадок кору виявили в київській гімназії. У МОЗ зазначали, що є ризик спалаху захворювання в Україні. Востаннє спалах кору був зафіксований у 2017–2019 роках, під час нього померла 41 людина, зокрема 25 дітей. Спалахи циклічні й повторюються приблизно що п’ять років.

 

Редакція The Village Україна розповідала про те, чим небезпечний кір і чому важливо вакцинуватися від цієї хвороби. Ми також публікували протипоказання до щеплень проти кору.