У місті Орхус кав’ярні використовуватимуть багаторазові горнятка замість одноразових стаканчиків. Систему планують тестувати впродовж трьох років, повідомляє Euronews.

У межах програми виготовили 40 тисяч багаторазових горняток для кави у двох дизайнах. А в центрі міста розмістили близько 25 автоматів для їх повернення, за здане горня користувач отримає п’ять крон (67 центів). Наразі програмою зацікавилися близько 44 кав’ярень і барів.

Міська влада зазначає, що повторне використання гортяток дорожче, ніж одноразове. Система, коли споживач отримує частину вартості товару за здану пластикову пляшку або алюмінієву банку, працює в Данії й більшості країн Центральної й Північної Європи.

Орхус є другим містом за кількістю населення в Данії, у ньому проживає 336 тисяч осіб. У 2023 році з річки міста дістати сто тисяч одноразових кавових стаканчиків.

   

Рада Євросоюзу ухвалила директиву, яка забороняє одноразові пластикові вироби, якщо можна використовувати альтернативні у 2019 році. Згідно з директивою, до 2025 року пластикові пляшки повинні містити щонайменше 25% матеріалу, який можна переробляти. До 2030 року – 30%.

 

Тефлонова сковорідка, одноразовий стаканчик, коробка для піци, одноразовий паперовий контейнер, зубна нитка, водостійка туш – усі ці речі щоденного вжитку містять хімічні речовини PFAS. Разом із ГО Zero Waste Society з’ясовували, що не так із цими речовинами, як вони впливають на наше здоров’я й довкілля та чи можливо з цим щось зробити.

Фото: AarhusKommune