Оновлення 18:50: Зеленський призначив новим головнокомандувачем ЗСУ генерала-полковника Олександра Сирського.

   

Президент України Володимир Зеленський і головнокомандувач Збройних сил Валерій Залужний зустрілися й опублікували синхронні публікації з подякою за два роки спільної роботи. 

«Обговорили, хто може бути в оновленому керівництві Збройних сил України. Час для такого оновлення – саме зараз», – прокоментував зустріч Президент України.

«Щойно ми зустрілися з Верховним Головнокомандувачем. Важлива й серйозна розмова. Прийнято рішення про необхідність зміни підходів і стратегії», – додав Залужний.

«Сьогодні було ухвалено рішення про необхідність зміни керівництва Збройних сил України», – пише міністр оборони Рустем Умєров.

Президент додав, що запропонував Залужному лишитися в команді. 

  

Валерій Залужний став головнокомандувачем Збройних сил України 27 липня 2021 року. До цього він очолював оперативне командування «Північ».

У листопаді 2023 року вийшла колонка головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного в журналі The Economist, де він заявив про «глухий кут» на фронті й перехід до позиційної війни. Перебіг війни й баланс сил, на його думку, міг би змінити технологічний прорив або винахід, як приклад головнокомандувач ЗСУ навів винахід пороху.

Президент Володимир Зеленський прокоментував ситуацію на фронті й колонку в журналі The Economist: «Це не патова ситуація. Ми бережемо наших військових. Просто кидати, як Росія кидає наче мʼясо своїх людей, ніхто не хоче».