Папа Римський Франциск назвав сексуальне задоволення «Божим даром», але закликав католиків не дивитися порно, пише The Guardian. 

За словами понтифіка, слід остерігатись порнографії, яка приносить «задоволення без стосунків» і може викликати залежність. «Ми повинні захищати любов, а перемога в битві з хтивістю може бути справою всього життя», – каже очільник католицької церкви.

Відповідну промову Папа Римський сказав під час катехизи, присвяченої «пороку хіті», на загальній аудієнції у Ватикані. Імовірно, він відповів на обурення критиків через призначення на посаду глави Дикастерії доктрини віри Ватикану Віктора Мануеля Фернандеса, який написав і видав книгу «Містична пристрасть: Духовність і чуттєвість» наприкінці 1990-х років, пише The Guardian.

Критики назвали книгу «збоченою», а деякі вважають, що кардинал Фернандес «не гідний» бути префектом Дикастерії доктрини віри. У розмові з католицьким інтернет-виданням кардинал сказав, що зараз він не став би писати таку книгу.

 

У 2023 році Папа Римський Франциск ухвалив доктринальну декларацію, яка дозволяє благословляти одностатеві пари. Водночас ритуалізація шлюбу, тобто вінчання в римо-католицькій церкві, для таких пар залишається недоступним.

В Українській греко-католицькій церкві заявили, що декларація, яка дозволяє благословляти пари однієї статі, стосується лише церков римського обряду й тому «не має правової сили» для вірян УГКЦ.