Перша мобільна аптека в Україні запрацювала в Харківській області, повідомляє МОЗ.

Мобільні аптеки працюватимуть у вигляді автівок, які доставлятимуть ліки у 80 сіл і селищ, де відсутні стаціонарні аптечні пункти. Мешканці населених пунктів області також зможуть отримати медпрепарати безкоштовно або з невеликою доплатою за державною програмою «Доступні ліки».

Пацієнти отримуватимуть інформацію про прибуття мобільної аптеки від сімейного лікаря або місцевої влади. Маршрут транспорту будуватимуть сімейні лікарі відповідно до потреб громад і з урахуванням безпекової ситуації в регіоні.

«Проєкт має розвʼязати питання доступності ліків у селах. Крім цього, у період воєнного стану, мобільні аптеки зможуть працювати на прифронтових територіях і в зонах надзвичайних ситуацій», – пише МОЗ.

Автомобіль повинен мати напис «мобільний аптечний пункт», а також інформацію про приналежність до певної аптеки, мережі аптек чи інших субʼєктів, які мають відповідні ліцензії. Також в авто має бути касовий апарат, холодильне обладнання, контроль температури й вологості повітря.

 

У серпні 2023 року уряд України дозволив створювати мобільні аптеки підприємствам, які мають ліцензію на роздрібну торгівлю лікарськими засобами.

   

Редакція The Village Україна запитала заступницю міністра охорони здоров’я з цифрового розвитку Марію Карчевич про те, які проєкти цифровізації в МОЗ готують на 2024 рік. Спойлер: серед них – бета-тестування кабінету пацієнта на початку 2024 року; можливий запуск системи «єКров» і розширення Програми медичних гарантій на трансплантацію.

Фото: МОЗ