У Житомирі планують збудувати житловий комплекс для вимушених переселенців за програмою, яку фінансує Євросоюз, повідомляє Житомирська міська рада.

Планують збудувати чотири багатоповерхівки на 116 однокімнатних і двокімнатних квартир у Червоному провулку міста. Помешкання перших поверхів будуть інклюзивні, у них облаштують душові з відкидними сидіннями, а також необхідні поручні біля всіх сантехнічних приладів.

На кожному з будинків встановлять сонячні панелі, а квартири будуть опалюватися завдяки твердопаливній котельні. Нове житло опалюватимуть енергією місцевого виробництва. «Квартал буде підключений до теплоелектроцентралі, яка працює на твердому паливі. Ідеться про котельню, яка побудована за кошти уряду Швейцарської конфедерації, виробляє теплову й електричну енергію та працює на біомасі – щепі деревини», – пише рада міста.

У підвалі одного з будинків облаштують укриття, у якому зможуть розміститися жителі всього комплексу. Також квартири облаштують побутовою технікою й меблями. У комплексі зможуть розміститися понад 400 людей. Квартири вони отримають у користування безкоштовно.

За однією з вимог ЄС, квартири мають залишатися в комунальній власності, не можуть бути приватизовані в найближчі десять років після введення цих будинків в експлуатацію.

Житло зводитимуть у 2024 році за програмою «Житло для внутрішньо переміщених осіб та відновлення звільнених міст в Україні», яку фінансує Євросоюз. До програми, крім Житомира, увійшло ще п’ять міст: Дубно, Ковель, Львів, Макарів і Чернівці.

 

У лютому 2023 року на Рівненщині відкрили перше модульне містечко для ВПО. 12 будиночків встановили на території Радивилівської територіальної громади.

Фото: Житомирська міська рада