У лікарні «Охматдит» у Києві вперше провели трансплантацію печінки з одномоментною корекцією вади серця дев'ятимісячній дитині, повідомляє МОЗ.

Лікарі одночасно проводили корекцію вади серця і трансплантацію печінки від донора. Такий варіант операції виконали вперше в Україні, пише МОЗ.

Дівчинка народилася в лютому 2023 року у Тернополі. В дитини виявили ваду серця ще в утробі матері, а після народження діагностували захворювання, що спричиняє печінкову недостатність.

Операція тривала майже добу. В ній брали участь медики з Центру дитячої кардіології і кардіохірургії, спеціаліст з Національного інституту раку, хірурги-трансплантологи, анестезіологи-реаніматологи, трансфузіологи, діагности, лабораторна служба, медсестри та інші фахівці НДСЛ «Охматдит».

 

В Україні провели 585 трансплантацій органів впродовж 2023 року. Зокрема, вперше провели три нові види трансплантацій: трансплантували підшлункову залозу, виконали спліт-трансплантацію печінки (донорський орган розділили й пересадили двом реципієнтам), а також здійснили пересадку легень.

Фото: МОЗ