Кабмін підтримав законопроєкт про реформу вищої освіти, що передбачає навчання студентів коштом державних грантів і пільгових кредитів з 2024 року, повідомляє очільник Міносвіти Оксен Лісовий і премʼєр-міністр Денис Шмигаль.

Реформа має скасувати розділення на «бюджетників» і «контрактників». Так, частина студентів і далі навчатиметься безоплатно за державним або регіональним замовленням. Утім, уряд планує збільшити кількість студентів, що навчатимуться за системою співфінансування, коли частину грошей у вигляді грантів чи пільгових кредитів надає держава, а іншу частину – фізичні чи юридичні особи.

Крім того, лишатиметься можливість навчатися винятково за кошти фізичних чи юридичних осіб. На контракті зараз навчаються 60% студентів. За словами премʼєр-міністра, мета – 60% студентів, що отримують різні види державної підтримки.

На розмір гранту впливатимуть результати зовнішнього незалежного оцінювання і спеціальність, яку обере вступник. Відмінні результати мультипредметного тесту, імовірно, дозволять претендувати на гранти, які повністю покриють вартість навчання, а високі й середні результати – частково. Іншу частину вартості навчання можна покрити за власний кошт або отримати пільговий довгостроковий кредит.

Законопроєкт найближчим часом надішлють на розгляд Верховної Ради. Якщо парламент ухвалить документ, то система грантів запрацює уже з вересня 2024 року. Втім, це стосуватиметься тільки нових вступників.

   

Міносвіти та Big City Lab трансформуватимуть радянські школи в сучасні. Перші пʼять пілотних проєктів хочуть збудувати до вересня 2024 року в Київській, Харківській областях, Запоріжжі та Кривому Розі. Ми запитали у Big City Lab, що зміниться.