Українські військові звернулися до Михайла Лебігу й інших блогерів із закликом піти до ТЦК й пройти ВЛК, щоб спонукати українців змінити ставлення до мобілізації в Україні.

Відповідну думку висловили лейтенант ЗСУ Андрій Коваленко й офіцер управління 12 бригади «Азов» НГУ Дмитро «Дипломат» у першому випуску спецпроєкту «Про війну», який створили «Укрінформ» і Центр протидії дезінформації.

Військові зауважили, що держава повинна співпрацювати з блогерами щодо мобілізації. Наразі ж блогери, на думку ведучих, демонструють «зовсім інше життя». «Ми не говоримо про те, щоб одразу піти на фронт і стріляти. А просто сходити оновити свої дані, пройти ВЛК. І тут заходить людина, наприклад, Міша Лебіга, у якого в сториз постійно про те, що він десь пʼє, веде розгульний спосіб життя, і молоде покоління дивиться й думає: «Якщо він так відпочиває, гуляє й донатить, то й ми так можемо, чого ви нас кличете у військкомати, чого ви від нас взагалі хочете?» – каже Андрій Коваленко.

Коваленко зазначає, що армія потребує нових сил, тому важливо, щоб блогери просували якості й цінності, які будуть стимулювати українців іти в армію без тиску. 

Глядачі таких блогерів – здебільшого молоді люди, яким треба показати приклад, що потрібно зробити, «щоб наші діти не воювали, а жили в мирній державі», додає Дмитро  «Дипломат» .

 

У липні український блогер, тіктокер і стример Михайло Лебіга (Leb1ga) за вісім годин стриму на Twitch зібрав вісім мільйонів гривень на армію. Ці кошти витратять на закупівлю дронів «Січ» для Головного управління розвідки Міноборони.