В Україні провели 585 трансплантацій органів впродовж 2023 року, повідомляє МОЗ.

Упродовж року вперше провели три нові види трансплантацій, зокрема, трансплантували підшлункову залозу, виконали спліт-трансплантацію печінки (донорський орган розділили й пересадили двом реципієнтам), а також здійснили пересадку легень.

Кількість трансплантацій кісткового мозку цьогоріч збільшилася до 340, що на 117 операцій більше, ніж у 2022 році.

Крім того, збільшилася кількість прижиттєвих згод на посмертне донорство й згод на донорство рідних, яким констатували смерть мозку, пише МОЗ.

З лютого 2023 року ліки імуносупресії внесли до реєстру лікарських засобів, які можна отримати безкоштовно або з невеликою доплатою. Цією можливістю скористалися вже 1055 пацієнтів, виписали 4459 рецептів впродовж року.

Також із січня почала діяти програма медичних гарантій лікування методом трансплантації стовбурових клітин.

У межах програми НСЗУ сплачуватиме за послуги з трансплантації залежно від трансплантованого органа, а також окремо сплачуватимуть періоди до й після операції. Наприклад, за послуги з трансплантації серця НСЗУ сплачуватиме понад два мільйони гривень, а за трансплантацію легень – понад 2,6 мільйона гривень.

 

Міністерство охорони здоров’я вперше впроваджує фінансування репродуктивних технологій. Програма медичних гарантій покриває новий пакет послуг «Лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій (запліднення іn vitro)».