Велика Британія надіслала 25 тисяч книжок англійською мовою в Україну. Це спільна ініціатива благодійного фонду Book Aid International, українського, англійського й міжнародного ПЕН.

В Україну прибули 12 тонн книжок різних жанрів від видавництв Penguin Random House, Oxford University Press, Harper Collins, Macmillan та Unbound. Це художня література, нонфікшн-видання, книжки для вивчення англійської мови.

Книжки розподілять між бібліотеками відповідно їхніх до запитів, український ПЕН отримав понад 800 заявок за три місяці. Запити на книги варіюються від трьої примірників до пʼяти тисяч.

Частину видань ПЕН привезе на деокуповані й прифронтові території України під час літературно-волонтерських поїздок.

«Від початку повномасштабної війни Росії проти України бібліотеки стали прихистком для громад, а також місцем, де читання й навчання може продовжуватися», – каже виконавча директорка Book Aid International Елісон Твід.

Амбасадорами ініціативи в Україні стали Софія Андрухович, Андрій Бондар, Ахтем Сеітаблаєв, а від Великої Британії – Александер Маккол Сміт, Едмунд де Вааль й Еліф Шафак.

Про ініціативу знімають документальний фільм. Проєктом займається продакшн ТОВ «Істмен Філмс» разом із «ТРО Медіа» і ДП «Кримський дім».

   

Мапу просторів Ukrainian Bookshelves Worldwide з українськими книжками за кордоном створили «Читомо» й LitCentr. Це 388 просторів у 22 країнах світу. Лише в Німеччині працюють 140 локацій з українськими книжковими полицями. Крім того, книжки українською є в Канаді, Франції, Португалії, Південній Кореї, Нідерландах і Бельгії.

обкладинка й фото: Михайло Палінчак