Лауреатів 33-ї Шнобелівської премії за здобутки в галузі науки, які «спочатку викликають сміх, а потім змушують задуматися», оголосили в Гарвардському університеті.

Хімія й геологія

Премію з хімії й геології отримав польський дослідник Ян Заласевич за спробу пояснити, чому велика кількість учених любить лизати каміння.

Література

За вивчення відчуттів, які виникають у людей під час повторювання одних і тих же слів «багато, багато, багато разів» Шнобелівську премію з літератури отримали вчені з чотирьох країн: Франції, Великої Британії, Малайзії й Фінляндії.

Механічна інженерія

За реанімацію мертвих павуків для використання їх як інструментів для механічного захоплення Шнобелівською премією нагородили пʼятьох учених. Лапи мертвого павука можна «розкривати» й «закривати» за допомогою голки й зміни тиску.

Охорона здоров’я

Премію з охорони здоровʼя видали за винахід «Стенфордського туалета», який робить всебічний моніторинг здоровʼя, зокрема аналіз сечі, а також має датчик анального відбитка. Дані з винаходу можна передавати через Wi-Fi.

Комунікація

Дослідження розумових процесів людей, які добре розмовлять задом наперед, допомогло ученим з Іспанії отримали Шнобелівську премію з комунікації.

Медицина

Лауреатами Шнобелівської премії з медицини стали вчені, які використали людські трупи, щоби дослідити, чи однакова кількість волосинок вони мають у ніздрях.

Харчування

Двох учених із Японії нагородили за дослідження того, як електрифіковані палички для їжі й соломинки для пиття впливають на зміну смаку.

Освіта

Премію в галузі освіти дали за «методичне вивчення нудьги, яку відчувають вчителі й учні». Учені довели, що кивання головою, відволікання на споглядання пейзажу за вікном і малювання в зошиті є свідченням нудьги.

Психологія

За експеримент на вулицях міста, мета якого дізнатися, скільки перехожих зупиняються й дивляться вгору, коли бачать незнайомців, які також дивляться вгору.

Фізика

Премією з фізики нагородили за дослідження того, наскільки статева активність анчоусів впливає на змішування води в океані.

   

Шнобелівську премію заснував Марк Абрагамс спільно з гумористичним журналом Annals of Improbable Research. Відзнаки вручають на початку осені за дослідження, які «спочатку викликають сміх, а потім роздуми». Вважається, що Шнобелівська премія – це завуальована критика Нобелівської премії.

Переможців Шнобелівської премії у 2022 році можна переглянути тут, а лауреатів у 2021-му – за цим посиланням.