Телескоп «Джеймс Вебб» зняв хмари зоряного пилу із сотнями нових зірок, повідомляє Space.com.

Їх називають Стовпами творіння, що розташовані в сузір’ї Змії за 7000 світлових років від Землі. Ці хмари зоряного пилу є частиною туманності Орла (зі свого боку, ця туманність розташована в галактиці Чумацький Шлях).

Уперше Стовпи творіння сфотографував «Хаббл» у 1995 році. Нове фото в інфрачервоному світлі більш чітко показує структуру хмар і зірки, раніше не видимі.

Фото телескопа «Хаббл» (ліворуч) і фото телескопа «Джеймс Вебб» (праворуч)

У NASA вважають, що такі знімки допоможуть дослідникам більш чітко розуміти, як формуються зірки й «вириваються із пилових хмар».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Телескоп «Джеймс Вебб» є спільним проєктом Американського аерокосмічного управління (NASA) з Європейським космічним агентством. Він розроблявся з середини 1990-х років, його відправили в космос у грудні 2021 року.

Цей телескоп описують як найпотужніший, який коли-небудь відправляли в космос. Він замінив на орбіті «Хаббл», що пропрацював 31 рік. Цей проєкт NASA коштував близько 10 мільярдів доларів.

Перше зображення з телескопа «Джеймс Вебб» оприлюднили в липні. Це найглибше й найбільш чітке зображення Всесвіту на сьогодні. Також наприкінці вересня NASA показали найчіткіший за 30 років знімок кілець Нептуна. А в середині жовтня телескоп «Джеймс Вебб» зняв відбиток, утворений зірками, які стикаються що вісім років.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі