Телескоп «Джеймс Вебб» зняв відбиток, утворений зірками, які стикаються що вісім років, повідомляють у NASA.

На зображенні видно принаймні 17 концентричних пилових кілець дуету зірок Вольфа-Райє 140. Ці кільця утворюються, коли зірки наближаються одна до одної що вісім років на витягнутих орбітах (у більшості зірок вона кругла).

Це зображення також ілюструє, наскільки чутливий телескоп «Джеймс Вебб». Раніше за допомогою телескопів можна було побачити не більше двох пилових кілець.

Цей дует зірок розташований на відстані трохи більше 5000 світлових років від Землі. Ріст пилових кілець цих зірок подібний до утворення кілець на стовбурах дерев.

Зірка Вольфа-Райє має принаймні у 25 разів більшу масу, ніж Сонце, і вже наближається до кінця свого життя. Догораючи, вона створює потужні вітри, які виштовхують у космос велику кількість газу. Імовірно, у цій парі зірка Вольфа-Райє вже втратила більше половини своєї початкової маси.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Телескоп «Джеймс Вебб» є спільним проєктом Американського аерокосмічного управління (NASA) з Європейським космічним агентством. Він розроблявся з середини 1990-х років, його відправили в космос у грудні 2021 року.

Цей телескоп описують як найпотужніший, який коли-небудь відправляли в космос. Він замінив на орбіті «Хаббл», що пропрацював 31 рік. Цей проєкт NASA коштував близько 10 мільярдів доларів.

Перше зображення з телескопа «Джеймс Вебб» оприлюднили в липні. Це найглибше й найбільш чітке зображення Всесвіту на сьогодні. Також наприкінці вересня NASA показали найчіткіший за 30 років знімок кілець Нептуна.


 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі