Космічний телескоп NASA «Джеймс Вебб» зробив перші за всю історію спостережень знімки кілець Нептуна в інфрачервоному діапазоні. Це найчіткіше зображення планети за більш як 30 років, пише NASA. Попереднє зробив космічний зонд «Вояджер-2» в 1989-му.

На знімки «Джеймса Вебба» потрапили сім із 14 відомих супутників Нептуна: Галатея, Наяда, Таласса, Деспіна, Протей, Лариса та Тритон.

Також телескоп уперше зафіксував смугу хмар, які оточують планету в області південного полюсу.

Нептун розташований у 30 разів далі від Сонця, ніж Земля. На нього потрапляє мало сонячного світла, тому планета виглядає тьмяною, як порівняти із Землею.

На фотографіях у видимій людському оку частині спектра Нептун має синій відтінок через наявність у його атмосфері метану, який поглинає червоне й інфрачервоне світло. Камера телескопа «Джеймс Вебб» NIRCam робить знімки в ближньому інфрачервоному діапазоні (із довжиною хвилі від 0,6 до 5 мікрон), тому на цих фотографіях Нептун не виглядає синім.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Телескоп «Джеймс Вебб» є спільним проєктом Американського аерокосмічного управління (NASA) з Європейським космічним агентством. Він розроблявся з середини 1990-х років, його відправили в космос у грудні 2021 року.

Цей телескоп описують як найпотужніший, який коли-небудь відправляли в космос. Він замінив на орбіті «Хаббл», що пропрацював 31 рік. Цей проєкт NASA коштував близько 10 мільярдів доларів.

Перше зображення з телескопа «Джеймс Вебб» оприлюднили в липні. Це найглибше й найбільш чітке зображення Всесвіту на сьогодні.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі