Під час спеки або сильного холоду в соціальних мережах зростає рівень напруги, пише Time із посиланням на результати дослідження Potsdam Institute for Climate Impact Research.  

Коли температура повітря надворі нижча від 12ºC або вижча за 21ºC, у соцмережах, принаймні у Twitter, збільшується кількість ворожих висловлювань, пишуть дослідники.

Команда відібрала понад 4 мільярди геолокованих твітів, які опублікували в США у 2014–2020 роках. Також дослідники створили програму штучного інтелекту, яка шукала у твітах мову ворожнечі. Хейтспіч визначали за стандартами ООН: це будь-яке висловлювання, що принижує чи дискримінує за ознаками релігійної приналежності, етнічного походження, національності, раси, кольору шкіри, статі чи інших складових ідентичності.

Штучний інтелект виявив мову ненависті в трохи більше як 75 мільйонах, або 2% твітів, які аналізували дослідники. Такі публікації з’являлися в 773 містах США. Учені вирішили з’ясувати, яка температура повітря була в цих населених пунктах у дні, коли публікували твіти з мовою ворожнечі.

За результатами дослідження, кількість хейтспічу не залежала від географії, натомість рівень напруги був пов’язаний із температурою повітря. Найменше твітів із мовою ворожнечі з’являлося, коли температура була в діапазоні від 15ºC до 18ºC.

За межами «зони комфорту» (від 12ºC до 21ºC) кількість агресивних повідомлень зростала. У дні, коли температура коливалася від -6ºC до -3ºC, мови ворожнечі у Twitter було на 12,5% більше. А в особливо спекотні дні, коли температура досягала 42–45ºC, кількість агресивних твітів зростала на 22%.

Зростання рівня напруги в онлайні спостерігали навіть у регіонах із високим рівнем доходу, де населення переважно може дозволити собі кондиціонування повітря.

Дослідники поділили міста на п’ять різних кліматичних зон: холодну, спекотно-посушливу, змішану, спекотно-вологу та прибережну. У холодній зоні під час екстремальних холодів люди сварилися в мережі помітно рідше, ніж люди в спекотно-посушливій зоні, що свідчить про рівень адаптації.

Кількість хейту може зрости через кліматичні зміни, вважають автори дослідження. 

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі