Міністерство освіти і науки України розробило нові умови прийому до закладів вищої освіти на 2019 рік і запропонувало проект до громадського обговорення, повідомляють у Міносвіти.

У проекті можна виділити такі зміни:

  • У вишах прийматимуть сертифікати ЗНО 2018 та 2019 років з усіх предметів

Наступного року для вступу до вишів прийматимуть сертифікати ЗНО 2018 та 2019 років з усіх предметів. Подати також можна буде сертифікати ЗНО за 2017 рік, окрім оцінок з іноземних мов – англійської, французької, німецької та іспанської.

  • Вступна кампанія стане коротшою

У Міносвіти пропонують скоротити терміни вступної кампанії, основна частина якої має стати коротшою. Наприклад, на бакалавра реєстрація електронних кабінетів почнеться за дев'ять днів до початку подання заяв – 1 липня, а сам прийом заяв та документів на бюджет триватиме з 10 до 22 липня (загальне скорочення – три дні порівняно з 2018 роком).

  • Творчі конкурси проводитимуть до основної сесії ЗНО

Міносвіти пропонує проводити творчі конкурси до основної сесії ЗНО, а саме: з 16 березня до 15 травня. Це усуне ризик узалежнення вишами результатів творчих конкурсів від оцінок ЗНО. Також буде передбачена додаткова сесія творчих конкурсів з 1 до 22 липня, але лише на контрактні місця.

  • Пріоритет серед абітурієнтів у медичні або педагогічні виші матимуть ті, хто захоче працювати у селі

Із наступного року запрацює механізм першочергового зарахування тих вступників, які захочуть працювати в селах. Йдеться про вступників на спеціальності у галузях «Освіта/Педагогіка» і «Охорона здоров’я», які укладуть угоду про відпрацювання щонайменше трьох років у селі або селищі міського типу.

  • Установлять мінімальну кількість балів для вступу на спеціальності з так званим високим рівнем суспільної відповідальності

Із цього року вступникам потрібно було мати не менш як 150 балів з другого та третього конкурсних предметів (біології та хімії або математики), щоб взяти участь у відборі на спеціальності «Стоматологія», «Медицина», «Педіатрія». На 2019-й закладено 150 мінімальних балів з першого та другого конкурсних предметів на спеціальності  «Право», «Публічне управління та адміністрування» та «Міжнародні відносини», а також з другого та третього конкурсних предметів – на спеціальність «Фармація, промислова фармація».

  • Установлять фіксований перелік конкурсних предметів для вступу на бакалавра

Під час цьогорічної вступної кампанії фіксованими були два конкурсні предмети, а третій вступник міг обрати з двох альтернативних варіантів. Наступного року ця схема теж діятиме, однак будуть змінені переліки предметів для певних спеціальностей. Приміром, буде розширено застосування сертифікатів ЗНО з математики та фізики, щоб підвищити популярність вивчення цих предметів серед школярів.

  • Розширять перелік осіб, яким надаються пільги

Важливою зміною буде поширення пільг не тільки для учасників АТО/ООС, а й на всіх вступників категорії учасники бойових дій.

  • Збільшать перелік спеціальностей для яких треба буде скласти ЗНО з іноземної мови

Ця новація торкнеться вступників на магістратуру.

Надіслати пропозиції до проекту, який запропонували у МОН, можна до 19 вересня.