The Village Україна обирає книгу тижня і публікує факти з неї.

У продажу з’явився путівник Awesome Kharkiv. Він зі здоровим патріотизмом і гумором розповідає про все найцікавіше в місті. Awesome Kharkiv є частиною серії англомовних путівників-бестселерів Awesome Ukraine від видавництва «Основи». Вони є хорошим способом розповісти іноземцям про Україну.

У книзі розповідається про талановитих науковців, політиків та спортсменів, які творили історію Харкова, про галереї, ресторани і клуби, про все цікаве і смачне.

Куба Снопек

Дослідник архітектури, куратор освітньої програми Харківської Школи Архітектури


Чим Харків особливий?

Харків – одне з найцікавіших міст, яке я знаю. Це пов’язано як з його історією в ХХ столітті, так і з процесами, які відбуваються сьогодні.

Почнемо з історії. Харків – місто авангарду. Архітектори цієї епохи намагалися побудувати майбутнє: архітектурними методами змусити людей думати і жити по-новому. Сьогодні цим спробам уже 100 років. Це «майбутнє в минулому» – геніальне джерело натхнення. Як можна переосмислити наміри архітекторів авангарду сто років тому? Чи можна сьогодні використовувати їхні ідеї щодо колективного способу життя, лайфстайлу? На це ще накладається тема декомунізації: чи можна відокремити архітектуру від політики?

Сьогоднішній Харків – ще більш складна ситуація: це місто, що скорочується (shrinking city) в регіоні Східної Європи. Це єдиний у світі регіон, де зменшується кількість населення. Це означає, що архітектура – це не обов’язково нові будівлі, а радше нове використання наявних просторів. Цей тренд, який спостерігається по всьому світу, у Харкові проявляється з величезною швидкістю та інтенсивністю. На це накладається політична ситуація: перебуваючи так близько до кордону з Росією, місто змушене себе переосмислити: побудувати нові інститути, знайти нові економічні зв’язки і нових студентів у свої університети. Хоча на перший погляд здається, що в місті змінюється не дуже багато (не виникає так багато нових будівель, як в інших містах), але водночас у ньому відбувається величезна трансформація.


10 фактів про Харків, які ви могли не знати

Одна з версій походження назви «Харків» – ім’я козака Харка. Ця історія є легендою, як і, можливо, існування самого козака Харка.

У Харкові народився Юрій Кнорозов, якого визнають у всьому світі одним з найкращих дослідників майя. Він називав себе «кабінетним ученим». Дослідник потрапив у Латинську Америку лише один раз у віці 68 років. Його запросив президент Гватемали. Юрій Кнорозов був кавалером ордена Ацтекського орла (Мексика) та Великої золотої медалі (Гватемала).

У 20-х місто було осередком культури і виконувало функцію столиці УРСР. Тут «хуліганила» тусовка модерністів, серед яких: Лесь Курбас, Микола Хвильовий, Майк Йогансен, Василь Єрмілов...

Харківський художній музей – один із найбільших в Україні. Зараз у колекції музею 20 000 творів мистецтва. Окрім виставок, тут відбуваються концерти класичної музики.

Варвара Каринська, яка народилася в Харкові, отримала премію «Оскар» за дизайн костюмів. Йдеться про стрічку «Жанна д’Арк» 1948 року.

Найвідомішим харківським безумцем є Олег Мітасов. Він обписував простір навколо себе, – стіни, двері, меблі, – різними словами на кшталт «бред», «воля», «земля». Написи досі збереглися на стінах його будинку.

У Харкові є легендарний кондитерський магазин «Ведмедик», який був відкритий у 1896 році. Це історія про те, як маленька крамниця із солодощами перетворилася на велику кондитерську фабрику.

Харківський Держпром вважають першим радянським хмарочосом. Будівництво 13-поверхової будівлі завершили у 1928 році. 

У Харкові є метро. Воно складається з трьох гілок і 30 станцій. У Харківському метро є Wi-Fi.

Місце сили андеграундного Харкова – клуб «Живот». Цьогоріч закладу 20 років. У 2000-х він був аналогом київського Сloser. Серед інших важливих музичних місць Харкова – культурний центр DK Art Area та музичний простір «Культура Звуку».

 Вартість:

 «Основи» (англійською)

   друкована: 200 ₴