Професійні бариста малюють лате-арт так швидко, що навіть не встигаєш зрозуміти, як саме вони це роблять. Здається, що достатньо просто поводити пінкою і малюнок сам з’явиться.

Але наскільки це справді складно? І з яких етапів складається цей процес?

Ми спільно з брендом
Alpro створили інтерактивний відеопроєкт, в якому ви можете допомогти бариста намалювати лате- і матча-арт з використанням рослинного напою Alpro for Professionals *.

У цьому нам допомагає чемпіон України з лате-арту, співзасновник Custom Coffee School – Олександр Беницький.

Який твій кавовий рівень?

Що хочеш приготувати сьогодні?

Інгредієнти:

• 12 г меленої кави
• 50 мл води
• 200 мл рослинного напою Alpro

Інструменти:

• гейзерна кавоварка
• пітчер
• вінчик для збивання (аеролате)

А який смак любиш?


1. Готуємо лате в домашніх умовах 

Інгредієнти:

• 12 г меленої кави
• 50 мл води
• 200 мл рослинного напою Alpro (мигдалевий / кокосовий)

Інструменти:

• гейзерна кавоварка
• пітчер
• вінчик для збивання (аеролате)

1. Готуємо лате в домашніх умовах 

Лате – кавовий напій з виразним кремовим смаком. А ще це ідеальне поле для експериментів з лате-артом. Для гарної піни під лате-арт варто розігріти рослинний напій до 60°. Після цього збити його за допомогою аеролате або френч-пресу. Аби піна була однорідною та готовою до артекспериментів, важливо розмістити вінчик аеролате посередині рослинного напою.

Ще кілька підказок: ідеальна пінка має бути блискучою, еластичною та без великих бульбашок. Перед тим, як вливати її до кави, розмішайте пінку круговими рухами кисті руки: це прибере зайві бульбашки.

Підказка баристи

«Мока – це найкращий варіант для варіння еспресо в домашніх умовах, адже так вдається зварити каву з кремою – маслянистою пінкою, необхідною для лате-арту. Ще один секрет домашнього лате: одночасно ставте варити каву та підігрівайте молоко чи рослинний напій. Інакше є ризик, що щось охолоне й лате розшарується»,

Олександр Беницький,

чемпіон України з приготування кави та власник

Custom Coffee School

Лате – кавовий напій з виразним кремовим смаком. А ще це ідеальне поле для експериментів з лате-артом. Для гарної піни під лате-арт варто розігріти рослинний напій до 60°. Після цього збити його за допомогою аеролате або френч-пресу. Аби піна була однорідною та готовою до артекспериментів, важливо розмістити вінчик аеролате посередині рослинного напою.

Ще кілька підказок: ідеальна пінка має бути блискучою, еластичною та без великих бульбашок. Перед тим, як вливати її до кави, розмішайте пінку круговими рухами кисті руки: це прибере зайві бульбашки.

 

Підказка баристи

«Мока – це найкращий варіант для варіння еспресо в домашніх умовах, адже так вдається зварити каву з кремою – маслянистою пінкою, необхідною для лате-арту. Ще один секрет домашнього лате: одночасно ставте варити каву та підігрівайте молоко чи рослинний напій. Інакше є ризик, що щось охолоне й лате розшарується»,

Олександр Беницький,

чемпіон України з приготування кави та власник

Custom Coffee School

2. Створюємо лате-арт без сліз

Професійний бариста радить: сприймайте весь процес, як розвагу, і не засмучуйтеся через невдалі спроби. Ідеальний лате-арт – це результат тисяч «робіт абстракціоністів» на кавовій пінці. Проте намагайтеся створити свій малюнок за хвилину, інакше кавовий напій вистигне.

Підказка баристи

«Якщо опустити пітчер дуже низько до кружки з напоєм, піна просто розтечеться по каві. Тоді в нас не буде ніякого фону для лате-арту й доведеться малювати молоком на молоці. Якщо ж наливати дуже високо, можуть утворюватися зайві бульбашки. І дуже важливо, щоб між розмішуванням піни й вливанням не було паузи»,

Олександр Беницький,

чемпіон України з приготування кави та власник

Custom Coffee School

Професійний бариста радить: сприймайте весь процес, як розвагу, і не засмучуйтеся через невдалі спроби. Ідеальний лате-арт – це результат тисяч «робіт абстракціоністів» на кавовій пінці. Проте намагайтеся створити свій малюнок за хвилину, інакше кавовий напій вистигне.

 

Підказка баристи

«Якщо опустити пітчер дуже низько до кружки з напоєм, піна просто розтечеться по каві. Тоді в нас не буде ніякого фону для лате-арту й доведеться малювати молоком на молоці. Якщо ж наливати дуже високо, можуть утворюватися зайві бульбашки. І дуже важливо, щоб між розмішуванням піни й вливанням не було паузи»,

Олександр Беницький,

чемпіон України з приготування кави та власник

Custom Coffee School

2. Створюємо лате-арт без сліз

Оберiть малюнок

Малюнок «Серце»

Малюнок «Тюльпан»

Малюнок «Кіт»

- вливаємо пінку круговими рухами в центр напою на відстані 15–20 см;
- круговим рухом змішуємо пінку з напоєм, утворюємо фон для лате-арту;
- з наповненням чашки відводимо руку вгору, аби зберегти відстань між пітчером і поверхнею;
- коли чашка буде наповнена на 70%, нахиляємо її до пітчера й опускаємо носик пітчера на поверхню напою;
- фіксуємо пітчер у цій позиції, чекаємо, поки залишки піни утворять коло на поверхні напою;
- робимо рух рукою вперед і вгору, а тоді – донизу. Це допомагає витягнути коло й загострити його низ.
Готово!

- вливаємо пінку круговими рухами в центр напою на середній висоті;
- круговим рухом змішуємо пінку з напоєм, утворюємо фон для лате-арту;
- з наповненням чашки відводимо руку вгору, аби зберегти відстань між пітчером і поверхнею;
- коли чашка буде наповнена на 70%, нахиляємо її до пітчера й опускаємо носик пітчера на поверхню напою;
- фіксуємо пітчер у цій позиції, чекаємо, поки залишки піни утворять коло на поверхні напою;
- припиняємо вливання піни, відводимо пітчер назад на сантиметр і повторюємо рух з опусканням носика пітчера до поверхні напою;
- «зрізаємо» два елементи рухом вперед і вгору.
Готово!

- вливаємо пінку круговими рухами в центр напою на середній висоті;
- круговим рухом змішуємо пінку з напоєм, утворюємо фон для лате-арту;
- з наповненням чашки відводимо руку вгору, аби зберегти відстань між пітчером і поверхнею;
- коли чашка буде наповнена на 70%, нахиляємо її до пітчера й опускаємо носик пітчера на поверхню напою;
- фіксуємо пітчер у цій позиції, чекаємо, поки залишки піни утворять коло на поверхні напою;
- за допомогою гострої палички домальовуємо деталі такі, як: вуса та вуха.
Готово!

1. Лате like a pro

Нам знадобляться:

• еспресо-машинка
• 200 мл мигдалевого \ кокосового напою Alpro
• пітчер

1. Лате like a pro

Лате – один із найпопулярніших кавових напоїв у світі, родом з Італії. А ще це ідеальний варіант для експериментів з лате-артом: можна створювати власні ескізи, проявляти креативність та увагу до гостя. Наприклад, намалювати собаку, з якою гість постійно заходить до кав’ярні за ранковим лате. Або натякнути, що досить увесь день просиджувати за ноутбуком. Лате-арт – це історія про сервіс, уважність і турботу про гостя.

Саме тому мистецтво лате-арту – це важлива складова професійних навичок баристи, в Україні та світі регулярно проводять відповідні чемпіонати. А створювати складні малюнки можна й з рослинними напоями.

Підказка баристи

«Як зрозуміти, що ви нагріли молоко чи рослинний напій для лате до правильної температури? Спробуйте тримати пітчер за стінку, а не за ручку й ви будете відчувати температуру всередині. Якщо відчуття не дуже приємні, але стерпні, це приблизно 60°»,

Олександр Беницький,

чемпіон України з приготування кави та власник

Custom Coffee School

Лате – один із найпопулярніших кавових напоїв у світі, родом з Італії. А ще це ідеальний варіант для експериментів з лате-артом: можна створювати власні ескізи, проявляти креативність та увагу до гостя. Наприклад, намалювати собаку, з якою гість постійно заходить до кав’ярні за ранковим лате. Або натякнути, що досить увесь день просиджувати за ноутбуком. Лате-арт – це історія про сервіс, уважність і турботу про гостя.

Саме тому мистецтво лате-арту – це важлива складова професійних навичок баристи, в Україні та світі регулярно проводять відповідні чемпіонати. А створювати складні малюнки можна й з рослинними напоями.

 

Підказка баристи

«Як зрозуміти, що ви нагріли молоко чи рослинний напій для лате до правильної температури? Спробуйте тримати пітчер за стінку, а не за ручку й ви будете відчувати температуру всередині. Якщо відчуття не дуже приємні, але стерпні, це приблизно 60°»,

Олександр Беницький,

чемпіон України з приготування кави та власник

Custom Coffee School

2. Секрети чемпіонського лате-арту

Перед початком варіння кави спробуйте створити ескіз малюнку для лате-арту. Уявіть, з яких елементів він складається та з чого краще почати малювати. Часто це саме бічні, а не центральні деталі. Не забувайте, що спінювати рослинний напій для лате-арту варто паралельно або після того, як звариться еспресо. Це забезпечить еластичність пінки та кавової креми. А ще завжди попередньо очищайте парову трубку від конденсату й тільки після збивайте піну.

Підказка баристи

«Як зрозуміти, що ви нагріли молоко чи рослинний напій для лате до правильної температури? Спробуйте тримати пітчер за стінку, а не за ручку й ви будете відчувати температуру всередині. Якщо відчуття не дуже приємні, але стерпні, це приблизно 60°»,

Олександр Беницький,

чемпіон України з приготування кави та власник

Custom Coffee School

Перед початком варіння кави спробуйте створити ескіз малюнку для лате-арту. Уявіть, з яких елементів він складається та з чого краще почати малювати. Часто це саме бічні, а не центральні деталі. Не забувайте, що спінювати рослинний напій для лате-арту варто паралельно або після того, як звариться еспресо. Це забезпечить еластичність пінки та кавової креми. А ще завжди попередньо очищайте парову трубку від конденсату й тільки після збивайте піну.

Підказка баристи

«Як зрозуміти, що ви нагріли молоко чи рослинний напій для лате до правильної температури? Спробуйте тримати пітчер за стінку, а не за ручку й ви будете відчувати температуру всередині. Якщо відчуття не дуже приємні, але стерпні, це приблизно 60°»,

Олександр Беницький,

чемпіон України з приготування кави та власник

Custom Coffee School

2. Секрети чемпіонського лате-арту

Оберiть малюнок

Малюнок «Герб»

Малюнок «Лев»

Малюнок «Троянда»

Це малюнок-переможець чемпіонату України з лате-арту. Для цього бариста Олександр Беницький намалював попередній ескіз, а створював лате-арт методом free-pour. Для малюнку важливо максимально наповнити чашку піною й використовувати нахил чашки. Малювати форму починайте з центральних елементів.

Це вид лате-арту, який створюють методом etching за допомогою спеціального пензлика для лате-арту. Тобто спершу ми формуємо біле коло на поверхні напою, а тоді промальовуємо деталі, переносимо крему на білий фон і навпаки. Також важливо починати малювати лева саме з країв.

Це адаптована версія малюнку японської чемпіонки світу з лате-арту. Для того, аби все вдалося, важливо прорахувати правильну послідовність елементів троянди: починаємо з бутона, тоді листя та стебло.

1. Готуємо МАТЧА

Інгредієнти:

• 2 г чаю матча
• 30 мл води
• 200 мл кокосового \ мигдалевого напою Alpro

Інструменти:

• керамічна чаша
• бамбуковий вінчик для збивання часен
• бамбукова мірна ложечка чашаку

1. Готуємо МАТЧА

Інгредієнти:

• 2 г чаю матча
• 30 мл води
• 200 мл кокосового \ мигдалевого напою Alpro

Інструменти:

• керамічна чаша
• бамбуковий вінчик для збивання часен
• бамбукова мірна ложечка чашаку

1. Готуємо МАТЧА

Матча – це популярний японський зелений чай, який перемелюють у пудру на кам’яних жорнах. Матча багатий на антиоксиданти та є справжнім суперфудом, що додає енергії не гірше кави. Завжди обирайте саме церемоніальну, а не кулінарну матча – чай має бути яскраво-зеленого кольору з насиченим смаком.

Рецепт матча-лате схожий за принципом на кавовий напій, лише в основі – заварений у гарячій воді чай матча. Крім того, з цим напоєм виходить цікавий лате-арт: можна грати на контрастах між білим і зеленим кольорами.

Підказка баристи

«Ніколи не заварюйте матча у воді вище 80°! Гаряча вода обпалює пудру та робить напій гірким»,

Олександр Беницький,

чемпіон України з приготування кави та власник

Custom Coffee School

Матча – це популярний японський зелений чай, який перемелюють у пудру на кам’яних жорнах. Матча багатий на антиоксиданти та є справжнім суперфудом, що додає енергії не гірше кави. Завжди обирайте саме церемоніальну, а не кулінарну матча – чай має бути яскраво-зеленого кольору з насиченим смаком.

Рецепт матча-лате схожий за принципом на кавовий напій, лише в основі – заварений у гарячій воді чай матча. Крім того, з цим напоєм виходить цікавий лате-арт: можна грати на контрастах між білим і зеленим кольорами.

 

Підказка баристи

«Ніколи не заварюйте матча у воді вище 80°! Гаряча вода обпалює пудру та робить напій гірким»,

Олександр Беницький,

чемпіон України з приготування кави та власник

Custom Coffee School

1. Готуємо МАТЧА

Для гарної піни під лате-арт варто розігріти рослинний напій до 60°. Після цього збити його за допомогою аеролате або френч-пресу. Аби піна була однорідною та готовою до артекспериментів, важливо розмістити вінчик аеролате посередині рослинного напою. Ще кілька підказок: ідеальна пінка має бути блискучою, еластичною та без великих бульбашок. Перед тим, як вливати її до матча, розмішайте пінку круговими рухами кисті: це прибере зайві бульбашки.

Підказка баристи

«Ніколи не заварюйте матча у воді вище 80°! Гаряча вода обпалює пудру та робить напій гірким»,

Олександр Беницький,

чемпіон України з приготування кави та власник

Custom Coffee School

Для гарної піни під лате-арт варто розігріти рослинний напій до 60°. Після цього збити його за допомогою аеролате або френч-пресу. Аби піна була однорідною та готовою до артекспериментів, важливо розмістити вінчик аеролате посередині рослинного напою. Ще кілька підказок: ідеальна пінка має бути блискучою, еластичною та без великих бульбашок. Перед тим, як вливати її до матча, розмішайте пінку круговими рухами кисті: це прибере зайві бульбашки.

 

Підказка баристи

«Ніколи не заварюйте матча у воді вище 80°! Гаряча вода обпалює пудру та робить напій гірким»,

Олександр Беницький,

чемпіон України з приготування кави та власник

Custom Coffee School

1. Готуємо МАТЧА

Оберiть малюнок

Малюнок «Серце»

Малюнок «Тюльпан»

Малюнок «Кіт»

- вливаємо пінку круговими рухами в центр напою на відстані 15–20 см;
- круговим рухом змішуємо пінку з напоєм, утворюємо фон для лате-арту;
- з наповненням чашки відводимо руку вгору, аби зберегти відстань між пітчером і поверхнею;
- коли чашка буде наповнена на 70%, нахиляємо її до пітчера й опускаємо носик пітчера на поверхню напою;
- фіксуємо пітчер у цій позиції, чекаємо, поки залишки піни утворять коло на поверхні напою;
- робимо рух рукою вперед і вгору, а тоді – донизу. Це допомагає витягнути коло й загострити його низ.
Готово!

- вливаємо пінку круговими рухами в центр напою на середній висоті;
- круговим рухом змішуємо пінку з напоєм, утворюємо фон для лате-арту;
- з наповненням чашки відводимо руку вгору, аби зберегти відстань між пітчером і поверхнею;
- коли чашка буде наповнена на 70%, нахиляємо її до пітчера й опускаємо носик пітчера на поверхню напою;
- фіксуємо пітчер у цій позиції, чекаємо, поки залишки піни утворять коло на поверхні напою;
- припиняємо вливання піни, відводимо пітчер назад на сантиметр і повторюємо рух з опусканням носика пітчера до поверхні напою;
- «зрізаємо» два елементи рухом вперед і вгору.
Готово!

- вливаємо пінку круговими рухами в центр напою на середній висоті;
- круговим рухом змішуємо пінку з напоєм, утворюємо фон для лате-арту;
- з наповненням чашки відводимо руку вгору, аби зберегти відстань між пітчером і поверхнею;
- коли чашка буде наповнена на 70%, нахиляємо її до пітчера й опускаємо носик пітчера на поверхню напою;
- фіксуємо пітчер у цій позиції, чекаємо, поки залишки піни утворять коло на поверхні напою;
- за допомогою гострої палички домальовуємо деталі такі, як: вуса та вуха.
Готово!

1. Готуємо МАТЧА

Оберiть малюнок

Малюнок «Троянда»

Малюнок «Кінь»

Малюнок «Лев»

Це адаптована версія малюнку японської чемпіонки світу з лате-арту. Для того, аби все вдалося, важливо прорахувати правильну послідовність елементів троянди: починаємо з бутона, тоді листя та стебло.

Це лате-арт методом free-pour. Для малюнку коня важливо почати саме з гриви, а тоді переходити до голови. Також можна використати метод викладання пінки на поверхню напою пітчером, але важливо контролювати натягнення струменя пінки.

Це вид лате-арту, який створюють методом etching за допомогою спеціального пензлика для лате-арту. Тобто спершу ми формуємо біле коло на поверхні напою, а тоді промальовуємо деталі, переносимо крему на білий фон і навпаки. Також важливо починати малювати лева саме з країв.

Перейти до текстової версії

Повернутися до вiдео

00:00

Кокос та мигдаль – твої помічники в експериментах.

З оновленою лінійкою продуктів Alpro BARISTA for Professional * шовковиста пінка вдало доповнить будь-який напій. А ще дозволить легко створювати лате-арт без обмежень. Так, навіть початківцю!

Якщо твій вибір – капучино, зверни увагу на кокосовий напій Alpro BARISTA for Professionals *, що додасть тропічного смаку. Кокосовий Alpro нагадає сонячні літні дні та зігріє навіть в зимову хуртовину.

А можливо, твій улюблений напій готується без пінки чи смакує холодним? Тоді спробуй мигдальний Alpro. Він додасть м'який смак та аромат мигдалю до твого улюбленого напою.

Місія Alpro базується на цінностях турботи про планету. Рослинні продукти є кращими для нашої планети – для їх виробництва необхідно менше природних ресурсів. І вони також є корисними для кожного з нас.

Тож нехай живе сила і користь рослин!

Матерiал пiдготовлено за пiдтримки

Заметки/сноски в тексте
Каждый grid - отдельная заметка
Первая колонка -- номер заметки
Вторая колонка -- текст заметки
Числовое обозначение для сноски в тексте обязательно в формате верхнего индекса 999999

*

Алпро БАРИСТА для Професіоналів.