Книгарня з вживаними виданнями й крафтовим українським пивом; книжкові магазини в кінотеатрі «Жовтень» та Українському Домі; заклади на честь Сковороди та роману Підмогильного: зібрали добірку книгарень, які відкрили в Києві у 2023 році.

Раніше ми розповідали про відкриття року в Києві та Львові, закриття року в Києві, а також заклади, які відкрили за рік в інших українських містах.

Readeat біля «Олімпійської»

   

Книгарню-кавʼярню Readeat від співзасновника Concert.ua Дмитра Феліксова відкрили 1 вересня на вулиці Антоновича. Уже за перший місяць там продали понад 20 000 книжок.

У книгарні можна придбати вісім тисяч найменувань книжок: від сучасної української прози й поезії до закордонної класики й коміксів, а також вінілові платівки (асортимент складає близько тисячі вінілів). На двох поверхах також облаштували місце для книжкових читань, зустрічей з авторами й вечорів живої музики. 

Детальніше про формат ми розповідали в інтерв’ю зі співзасновником книгарні Дмитром Феліксовим.

Instagram

«Фундамент» в Українському Домі

 

   

Команда Bloop Books, яка вже чотири роки спеціалізується на візуальних виданнях, у середині грудня запустила книжковий простір на нижньому поверсі будівлі, поряд із кінопростором, гардеробом і кафе. 

В асортименті будуть книги, артбуки й журнали з мистецтвознавства, соціології, культури, про архітектуру, урбаністику й дизайн від CANactions, «Родовід», ArtHuss, Ist Publishing, Projector Institute, «Довженко-Центру», Stedley Art Foundation й інших видавництв. Також у книгарні можна буде придбати мерч Українського Дому з виставок і товари для дому: постери, вініл, свічки й авторську кераміку.

Instagram

«Плекай» від команди «Книжкового лева»

 

  

Заклад, що відкрили в грудні на вулиці Спаській на Подолі, обʼєднує формати книгарні з акцентом на рідкісні видання й вживані книжки й бару, що спеціалізується на крафтовому пиві від українських виробників. Це другий заклад від співзасновників «Книжкового лева» Катерини Іванової та Олександра Рябчука. 

Книгарню «Книжковий лев» з кавою і вином запустили на вулиці Межигірській після початку повномасштабної війни, у серпні 2022 року. Перший заклад мережі працює у Львові з 2016 року. 

Ми запитували співзасновників «Книжкового лева», а також «Сенсу», наскільки важко відкривати заклади такого формату в Києві, чи відчувають вони конкуренцію (зокрема, і з видавництвами) та що потрібно, щоб зробити книгарню-кав’ярню прибутковою.

Instagram

Rodovid із кав’ярнею Rid від команди Takava

 

  

Формат у команді описують як «центральна книгарня країни на Майдані», де можна придбати українські видання. Засновник книгарні – Ігор Дідковський, який був директором «Мистецького Арсеналу» у 2007–2010 роках. Rodovid працює із середини вересня на першому поверсі будівлі Укркоопспілки на Хрещатику. 

Книгарню також позиціюють простір для подій: організовують студентські, дитячі, читацькі, поетичні дні, презентації новинок, вечори джазу та симфонічної музики.

Instagram

Перший офлайн-простір Readellion

 

  

«Передивитися все онлайн, а потім прийти в офлайн-простір для фінального й більш тактильного ухвалення рішення» пропонують у книгарні Readellion, яка спеціалізується на українських та англомовних виданнях з акцентом на дизайні та креативі. Погортати книги, журнали та зіни з вересня можна на Вознесенському узвозі.

Модульний простір для Readellion розробило київське архітектурне бюро «Прототип». Зверніть увагу на те, що книгарня працює з вівторка до неділі.

Instagram

Арткнигарня «Місто» із мозаїчним панно визначних споруд Києва

 

Біля станції метро «Арсенальна» запустили книгарню з вініловими платівками та ручними мистецькими виробами від українських студій, яку назвали на честь роману Валер’яна Підмогильного. Там також проводять воркшопи з мозаїки, скетчингу, ліногравюри й колажу. 

Instagram

Кінокнигарня «Жовтень» від команди «Закапелку»

 

   

Кінокнигарню біля кінотеатру «Жовтень» відкрила у квітні команда книгарні-кав’ярні «Закапелок», яка працює на Верхньому Валу з 2019 року. Заклад описують як місце, де «зустрічаються література й кіно».

Instagram 

«Книгарня-кав’ярня Старого Лева» біля Майдану

 

  

Книги, каву й десерти від «Видавництва Старого Лева» з початку листопада можна знайти на Майдані Незалежності. Перший київський заклад від видавництва, яке має кілька книгарень-кав’ярень у Львові, відкрили у 2017 році на Прорізній.

Instagram

Книгарня-кав’ярня Book.ua в історичній будівлі на Золотих воротах

   

На перетині вулиць Лисенка і Ярославів Вал із середини листопада працює книгарня з «київською поличкою», де можна придбати видання, присвячені історії й архітектурі Києва. Заклад розташований у будівлі 1961 року з краєвидом на Золоті ворота, Ярославів Вал і дворик будинку Підгорського, який називають «Замком барона». Крім кави, книг і десертів, у кав’ярню можна приходити за книжковими подіями – це книжкові клуби, презентації книжок і зустрічі з авторами.

Instagram

Книгарня «Сковорода» на Подолі

   

«Коли Григорій Сковорода навчався в Києво-Могилянській академії, на цьому місці, швидше за все, був якийсь сад… Якби ж Сковорода навчався в Могилянці в наш час, його либонь можна було б здибати у «Вагабонді» та в усіх книгарнях Подолу», – кажуть у команді книгарні, яку символічно відкрили на вулиці Сковороди у квітні. Книгарню прикрасили стінописами Богдани Давидюк, що присвячені творчості мандрівного поета.

Instagram

Оновлений книжковий корнер у ЦУМі

   

Ілюстровані видання, новинки й бестселери від брендів Assouline, Taschen, teNeues на теми мистецтва, архітектури, музики, кіно, дизайну, подорожей і їжі зібрали в pop-up bookstore, що почав роботу наприкінці лютого. Книжковий корнер треба шукати на п’ятому поверсі ЦУМу в департаменті Home & Gifts.

Instagram

«Книгарня Є» 

   

Мережа вже має 19 книгарень у Києві. У жовтні відкрили новий магазин на розі вулиць Володимирської та Великої Житомирської, у листопаді – на Виноградарі (вулиця Родини Крістерів, 20-Б), а у грудні почали роботу неподалік від станцій метро «Іподром» і «Виставковий центр» (вулиця Юлії Здановської, 58). Також відкрили нові магазини на лівому березі Києва (вулиця Єлизавети Чадар, 13, метро «Осокорки»), на «Почайній», «Героїв Дніпра» й «Тараса Шевченка». Крім того, перезапустили книгарню на Спаській.

Instagram

One Love Books у Pinchuk Art Centre

   

Книжковий магазин відкрили в середині грудня 2022 року на другому поверсі артцентру. Це проєкт співзасновника мережі кавʼярень One Love Coffee й закладу Wine Love Володимира Задираки. Книгарня спеціалізується на книгах про мистецтво та подарункових виданнях. Головним книжковим партнером став онлайн-магазин Yakaboo. Зауважте, що книгарня не працює в понеділок і вівторок.

Instagram

Крім того, на січень 2024 року команда книгарні «Сенс», що на «Арсенальній», анонсувала відкриття книжкового простору на Хрещатику. Його відкриють у колишньому приміщенні «Всі. Свої Декор». Стежити за оновленнями вже можна в Instagram.