The Village Україна збирає рецепти небанальних млинців, які можна приготувати вдома на Масницю.

 Млинці з солоною карамеллю та рікотою


Інгредієнти:

• 600 г борошна

• 50 г вершкового масла

• 3 яйця

• 2 л молока

• 2 столової ложки цукру

• 1 ст. л. солі

• рікота

• горіхи

для солоної карамелі:

• 400 г цукру

• 1,5 ст. л. солі (можна змінювати кількість за смаком)

• 50 г вершкового масла

• 300 г вершків (20%)


Готуємо:

 У глибокій посудині збиваємо яйця разом із цукром та сіллю.

 Додаємо молоко, попередньо розтоплене вершкове масло та борошно. Ретельно змішуємо за допомогою вінчика до отримання однорідної консистенції.

 Смажимо млинці на розпеченій сковорідці, попередньо змастивши її вершковим маслом.

 Цукор обсмажуємо до стану густої золотистої маси.

 Поступово доливаємо вершки і попередньо розтоплене вершкове масло, постійно змішуючи.

 Додаємо сіль і варимо, помішуючи, ще близько 5 хвилин.

 Поливаємо млинці карамеллю, зверху викладаємо рікоту й посипаємо горіхами.

 Ідея: спробуйте замість рікоти додати до млинців нарізану скибочками грушу та сир горгондзола.

 Крепи з апельсиновим соусом


Інгредієнти:

• 200 г борошна

• 500 мл молока

• 2 яйця

• 2 ст. л. вершкового масла

• 2 ст. л. цукру

• ½ чайної ложки солі

• олія для змащення

Для соусу:

• 80 г вершкового масла

• 2 апельсини

• 3 ст. л. цукру

• 30 мл коньяку


Готуємо:

 Збиваємо за допомогою вінчика яйця.

 Поступово додаємо 100 мл молока, сіль, цукор і борошно. Збиваємо до отримання однорідної маси.

 Вливаємо ще 400 мл молока та розтоплене вершкове масло. Змішуємо та залишаємо на 30 хвилин.

 Розігріваємо сковорідку та випікаємо тонкі млинці на невеликій кількості олії.

 Натираємо апельсинову цедру.

 Вичавлюємо сік з апельсинів.

 Розтоплюємо вершкове масло та додаємо цукор. Смажимо близько хвилини.

 Виливаємо у сковорідку сік, додаємо цедру та коньяк. Змішуємо та варимо близько 10-15 хвилин.

 Туди викладаємо складені трикутниками млинці та даємо їм трохи просочитися під кришкою.

 Викладаємо млинці до тарілки, поливаємо залишками соусу та присипаємо цукровою пудрою.

 Ідея: коньяк можна замінити на лікер Grand Marnier.

 Гречані панкейки з квасом


Інгредієнти:

• 150 г борошна

• 65 г гречаного борошна

• 280 мл молока

• 2 яйця

• 100 г білої гречки

• 5 г оцту столового

• 9 г розпушувача

• ½ ч. л. солі

• 1 г соди

Для сиропу «Квас»:

• 750 мл квасу

• 300 г цукру


Готуємо:

 Змішуємо квас із цукром та варимо на середньому вогні близько 30 хвилин. Готовий сироп за консистенцією має нагадувати кефір.

 Залишаємо сироп охолонути.

 Варимо білу гречку до стану al dente.

 Розводимо оцет водою в пропорції 1:1.

 Збиваємо яйця з сіллю, поступово додаючи борошно, молоко, розпушувач і соду.

 До готової маси додаємо відварену гречку та оцет з водою.

 Випікаємо млинці на середньому вогні, попередньо змастивши сковорідку олією.

 Готові панкейки викладаємо один на одний, зверху кладемо шматочок м’якого вершкового масла та поливаємо сиропом.

 Вегетаріанські млинці з цукіні


Інгредієнти:

• 250 мл соєвого молока

• 150 мл води

• 1 ч. л. солі

• 1 ст. л. тростинного цукру чи меду

• 2 ст. л. олії

• 170 г гречаного чи житнього борошна

для начинки:

• 1 уп. каймака або іншого кисломолочного сиру

• 1 цукіні

• 1 червоний солодкий перець чи перець чилі

• дрібка спецій гарам масала

• 1 зубчик часнику

• пучок кропу або зелені селери

• сіль, перець


Готуємо:

 Змішуємо молоко, воду, сіль, мед (або цукор) у глибокій посудині.

 Збиваємо за допомогою вінчика, поступово додаючи борошно. Залишаємо тісто на 15 хвилин.

 Додаємо олію та ретельно змішуємо. Якщо тісто вийшло надто густим – додаємо ще молока або води.

 Розігріваємо сковорідку та змащуємо її олією. Смажимо млинці близько 40 секунд з кожного боку.

 Подрібнюємо перець та обсмажуємо його на розпеченій сковорідці близько 15 секунд.

 Цукіні натираємо на терці та додаємо до перцю. Тушкуємо близько 4 хвилин.

 Додаємо за смаком гарам масалу, сіль і перець. Вичавлюємо зубчик часнику.

 Подрібнюємо кріп або селеру і додаємо до цукіні.

 Готовий млинець змащуємо каймаком посередині.

 На каймак викладаємо одну столову ложку начинки та загортаємо у конверт.

 Викладаємо на тарілку.

 Ідея: можна подавати разом із сметаною або гострим соусом. Прикрашаємо листочками зелені або томатами чері.

 Панкейки з бананами-гриль і нутеллою


Інгредієнти:

2 порції

• 170 мл молока

• 4 г живих дріжджів

• 1 яйце

• 45 г вершкового масла

• 120 г борошна

• 50 г цукру

• 2,5 г солі

• 1,5 г розпушувача

• 1 ст. л. олії

• 210 г пасти Nutella

• 2 г цукрової пудри


Готуємо:

 10 мл молока розігріваємо, додаємо дріжджі та ретельно змішуємо до повного розчинення.

 Борошно просіваємо, додаємо розпушувач, сіль і цукор.

 Збиваємо за допомогою міксера або вінчика яйця, молоко та готові дріжджі.

 Додаємо розтоплене вершкове масло (35 г).

 Поступово змішуємо із сумішшю з борошном.

 Готове тісто залишаємо в теплому місці на 10 хвилин.

 Сковорідку змащуємо сумішшю олії та вершкового масла та розігріваємо.

 В ополоник набираємо приблизно 70 мл тіста і смажимо. Варто розігріти відразу дві сковорідки (першу меншого діаметру, другу більшого) і смажити млинці з другого боку на іншій.

 Готові млинці змащуємо вершковим маслом.

 Банани нарізаємо кружальцями й обпалюємо горілкою або ж з підсмажуємо на вершковому маслі.

 Рівномірно змащуємо млинець пастою Nutella, зверху викладаємо банани. Викладаємо зверху ще один млинець і повторюємо це двічі.

 Присипаємо цукровою пудрою.


Фото: обкладинка – Brooke Lark / Unsplash; 1 – Поліна Кириленко; 2 – Le Restaurant; 3  –  UDC; 4 – Рецептор; 5 – Meatless.