«1818» – новий бар на даху готельного комплексу Bursa на Подолі. Офіційне відкриття закладу відбулося наприкінці червня.

Концепція

Назва «1818» – це посилання на рік відкриття історичної будівлі на вулиці Костянтинівській, у якій працює Bursa. «Для нас дуже важлива історія. Але я не бачу сенсу робити з чогось музей. Історію ми використовуємо як фундамент, щоб робити щось нове», – розповідає виконавчий директор Bursa Василь Гроголь.

Співзасновник наполягає, що кредо «1818» – less is more, тобто «менше – це більше». «Уся філософія Bursa – про простоту. Проявляється це і в концепції та дизайну нашого бару», – каже Гроголь. За його словами, «1818» повинен стати місцем, куди можна прийти з друзями і поспілкуватися без зайвих зобов’язань. Причому йдеться не лише про постояльців Bursa, а й про всіх охочих – двері закладу відчинені для всіх.

 1818

де: м. Київ, Bursa, вулиця Костянтинівська, 11

коли: 16:00-02:00

Facebook

Bursa – не тільки для гостей готелю. Для мене гостинність помирає у той момент, коли вона втрачає зв’язок із міським середовищем, у якому вона працює. Міське середовище – це і є люди. Тому і «1818», і «Білий шум» є відкритими закладами.

Коли я починав шукати людей для цього проекту, то концепцію описував так: у нас усе зовнішньо повинно бути спокійно, але всередині – щоб зривало дах. Від атмосфери, від людей, від напоїв.

Василь Гроголь

виконавчий директор Bursa

«У цього бару немає концепції як такої. Коли до нас приходить гість, він не повинен почуватися в штучно створених рамках, де модель поведінки вже чітко визначена, навпаки – йому пропонують розслабитися та викинути все зайве з думок», – додає бар-менеджер «1818» Богдан Бурковецький. «Простота ж повинна бути і в спілкуванні. Бувало, що я приходив до якогось бару і відчував себе винним – що не знаю якийсь термін чи що. Це для нас було внутрішнім правилом – уникати претензійності», – додає Гроголь. Відповідно і барний складник готували із розрахунком на простоту та комфорт для спілкування. Утім, алкоголю у закладі приділяють багато уваги. Передусім – авторським коктейлям.

Локація

«У Києві є уявлення про те, що руфтоп-бар – це одразу лакшері, люкс і відповідна аудиторія, – розповідає виконавчий директор Гроголь. – Як на мене, люди не хочуть цього. Увесь світ іде до простоти, і Київ не виняток». «1818» – це близько 12 посадкових місць біля барної стійки та майданчик із краєвидом на Поділ.

Як і за решту комплексу Bursa, за «1818» відповідало бюро Слави Балбека 2B.group. «Слава – найкращий архітектор. Принаймні я ще не зустрічав архітектора, із яким мені було простіше працювати», – каже Гроголь.

Функція і зміст понад оболонку – під цю філософію вирішили підігнати й бар. Виконавчий директор Bursa сам розробив технологію бару та кухні. Своєю чергою, Балбек «придумав для цього нормальний дизайн», каже Гроголь. На барі закріпили зелену плитку, яку привезли з Португалії. Це рішення римується із загальним простором Bursa – на кожному поверсі у зоні біля ліфта знайшли місце для кольорової плитки.

«У нас була обмежена площа під покриттям, а інтегрувати туди хотілося і барну стійку, і кухню», – розповідає Гроголь. Відкрити у барі повноцінну кухню для нього було принципово. Зокрема, через меню, яке для закладу підготував шеф-кухар Юрій Федоренко. Окрім того, у майбутньому в «1818» планують проводити гастрономічні колаборації. «Це такий формат спотових кухонь з іноземними шефами, що приїжджатимуть до Києва», – кажуть у барі.

Бар і кухня

«Ми хочемо запропонувати щось нове. У нас немає претензійності, але ми знаємо, що у нас є смак, і хочемо запропонувати його гостям», – каже бар-менеджер «1818» Богдан Бурковецький. Передусім мова йде про авторські коктейлі: класику в закладі готуватимуть, але в карті її не буде.

Серед іншого радять скуштувати Skinos Tonic – свіжий коктейль на кшталт джин-тоніка, проте з використанням нового для України міцного напою. «Це локальний грецький лікер, який готують тільки на одному острові. Випадкова знахідка, яка вже стала справжнім хітом у нашому барі. Легкий і літній коктейль на перший погляд, та з купою дрібниць і нюансів», – розповідає Бурковецький.

Ще одна рекомендація – 2 P:M. Це також літній коктейль на джині, але його особливість – грецький йогурт. Також у «1818» радять скуштувати німецьке пиво Noam – це виробник, який досі не був представлений в Україні.

Окрім того, у меню просекко (150 грн), червоне і біле вино (100 грн) і домашній лимонад (60 грн). У стартовому меню кухні три види круасанів. Пропонують круасан зі слабосоленою фореллю (120 грн), круасан із ростбіфом (120 грн) і камамбером з ягодами (150 грн).