The Village Україна дізнається, що актуально купувати на ринку в цьому сезоні.

 Підпишись на Telegram-канал Тестовий режим – вся їжа міста в одному місці.

Яна Жадан

Христина Скрипка

менеджерки з розвитку Житнього ринку, засновниці гастроспільноти Foodies


Чи можна уявити ще один настільки ж щедрий місяць року? Вересень – точка перетину ще літнього, але вже сповненого осінніми дарами ринку. За розвалами стиглих херсонських кавунів та узбецьких динь звертайте увагу на такі скарби, як білі баклажани – надніжні та ніколи не гіркі. А ще – на ароматні жовті груші дюшес, майже прозорий рожевий мускат, фіолетовий та особливо зелений інжир, а також молодий волоський горіх з тоненькою шкіркою та м’яким тілом. І звісно ж, лисички.

Також радимо не забувати про ягоди: останню і пізню полуницю та малину, особливо жовту, а також суто сезонних зірок – обліпиху та дерен. Соус з обліпихи та цитрусових, крем або ж пастила з обліпихи та яблук – це найкращий шанс для знайомства з ягодою. А ось варення з дерену стане справжньою вітамінною підготовкою до зими.

Окрім того, вересень неперевершений у різноманітті винограду на прилавках. Мілкий та солодкий киш-миш, трохи терпкий чорний «Дамський пальчик» та ароматний рожевий мускат, який вже встиг стати нашим фаворитом.

Останнім пунктом хочемо звернути увагу на дуже звичний, але саме зараз найбагатший у смаках продукт – яблука. Обирайте за твердістю та ароматом. Не зупиняйтесь на вже знайомих сортах, підтримуйте різноманіття, шукайте нове. Власне, це основна порада щодо того, як обрати продукт – за його ароматом.

Віталій Іванюта


бренд-шеф Сім'ї ресторанів Дмитра Борисова

Вересень – один із найбільш вдалих місяців взагалі, його варто використовувати по максимуму. Цього року він ще й дуже врожайний, адже було багато сонця і дощів. Овочі, ягоди, фрукти – завдяки такій погоді все соковите й солодке.

На що б я порадив звернути увагу? На свіжу зелень, особливо мікрогрін. Раніше доводилось задовольнятись голландським на гідропоніці, а тепер українські фермери вирощують на своїх чорноземах чудову соковиту зелень у великих масштабах.

Куди ж без томатів? Цього року вони особливо солодкі. Окрім традиційних соусів та консервації, спробуйте приготувати популярний сьогодні салат з кількох видів томатів – різнокольорових свіжих і в'ялених.

Цьогоріч добре вродили яблука. Карамелізуйте їх, подавайте як гарнір до ягнятини, свинини і навіть лосося. І не забувайте про чорноморську рибу. Це ж сезон барабулі та калкану: ідеально готувати їх з сезонними овочами – кабачками, патисонами, томатами.

Фото: Unsplash.com