У львівському Citadel Inn – Gastro Boutique Hotel & Restaurant відбулася благодійна гастровечеря за книгою «ЖУК – жива українська кухня» Олі Павленко на псевдо Оля Кольорово. Це перший захід із серії вечер, під час яких українські шефи досліджуватимуть і популяризуватимуть українську кухню. 

За основу першої вечері взяли страви з книжки Ольги «ЖУК – жива українська кухня», яку вона написала й проілюструвала самостійно. Завдяки заходу вдалося зібрати 98 600 гривень на перевидання книги.


 

Як зʼявилася ідея вечері за мотивами «ЖУК»

Ольга Павленко – мисткиня й дослідниця кулінарної спадщини України. Її вбила російська ракета, що влучила 27 червня 2022 року в торговий центр «Амстор» у Кременчуці.

Незадовго до своєї загибелі Ольга видала перший том видання «ЖУК», у якому зібрала десятки страв із різних регіонів України. Цей збірник став дороговказом для поціновувачів українських гастрономічних традицій.

Після загибелі Ольги небайдужі шеф-кухарі, ресторатори й гастроблогери підхопили ініціативу. Зокрема Євген Сушко, шеф-кухар Citadel Inn - Gastro Boutique Hotel & Restaurant, запропонував провести благодійну вечерю за рецептами з книги. У цьому його підтримали колеги-однодумці: Євген Клопотенко, Максим Прихідько, Олена Жаботинська, Віталій Гуралевич, Володимир Паращак і Ярослав Гуменюк.

 

Як минула вечеря «ЖУК»

Упродовж вечері гості познайомилися з мамою дослідниці Раїсою Павленко. Під акомпанемент гри на цимбалах вони поспілкувалися із шефами та відкрили для себе нові українські гастрономічні смаки, спробувавши сім страв із книжки «ЖУК». Їх супроводжувала сікера від медоварні «Медовий Спас» із Броварів та локальні вина Закарпаття від Terroir.

Під час вечері подавали:

 плетінку з маком і фермерським маслом; 

 пундики з крафтовим сиром, кремом із лісових грибів;

 кров’янку із серцем, ферментованою бузиною, ружею, соусом із топінамбура та зморшків;

 варя з мусом із картоплі, пастернаку та маковим хрустом;

 два види форелі, качану кашу з лисичками, меживом, соусом;

 смажену лемішку на шпондері з верещакою, тушкованою в буряковому та хлібному квасі;

 гомбовці зі сметанковим кремом.

«Спочатку я готував просто страви, а потім почав більше розумітися на якості їжі й усвідомив закладену працю: від вирощення продукту до його приготування. З досвідом ми починаємо цінувати своє українське й людей, які до нього дотичні. Такі вечори в Цитадель Інн – це про нашу гастроспадщину й людей, які нею дорожать і досліджують. Дуже хочеться, щоби про таких унікальних особистостей, як пані Ольга, дізнавалося все більше українців – й особливо шефів», – каже шеф-кухар Євген Сушко. 

 

Як долучитися до популяризації «ЖУК»

Під час тихого аукціону представили пʼять останніх книг із підписом Олі Павленко. Зібрані кошти від небайдужих гостей передали мамі дослідниці для друку нового тиражу видання.

«Кулінарія – це різновид мистецтва на рівні літератури, театру, живопису», – зазначила мама мисткині Раїса Сергіївна під час гастровечері.

Благодійний вечір планують повторити в Києві, Івано-Франківську та Буковелі. Крім того, у жовтні Citadel Inn запустить сезонне благодійне меню «Наше рідне» за мотивами книги «ЖУК». За задумом, це окреме маленьке меню з опорою на книгу. 15% від вартості страв підуть на користь розвитку проєкту книжки «ЖУК». Також гості матимуть можливість долучитися донейтом за QR-кодом.

Citadel Inn запрошують усіх небайдужих шефів і рестораторів підтримати популяризацію української гастрономічної культури та взяти участь в ініціативі – ввести у своїх закладах окреме меню зі страв по книзі «ЖУК». Від себе обіцяють надання автентичного шаблону дизайну для меню й інформаційну підтримку. 

Щоби долучитися до проєкту, пишіть в Instagram Citadel Inn.

долучитися до популяризації «ЖУК»

   

 Матеріал підготовлено за підтримки Citadel Inn - Gastro Boutique Hotel & Restaurant