Немає єдиного правильного визначення терміну «локальна їжа». Хтось вважає, що це продукти, вирощені на відстані 160 км від місця споживання, хтось – що це продукти, вироблені у вашому регіоні. Однак тренд на локальну гастрономію лише набуває обертів. І ми спільно з «Лавкою Традицій» пояснюємо, чому купувати продукти місцевих виробників  не тільки модно, але й корисно.

«Лавка Традицій» – проект підтримки і розвитку локальних виробників, який постачає фермерські і крафтові продукти на полиці міських супермаркетів «Сільпо». 18 і 19 травня «Лавка Традицій» організовує свій четвертий фестиваль локальної гастрономії True&Local, на якому збере 58 виробників, влаштує маркет, проведе майстер-класи і лекторії про свідоме споживання.


Місцева їжа смачніша і корисніша


Маленькі місцеві виробники і ферми збирають свій врожай на піку стиглості й одразу постачають продукти в партнерські магазини. Обсяги їхнього виробництва невеликі, але продукція завжди свіжа. Така їжа не тільки зберігає більше поживних речовин, але й смачніша. Сировина для приготування повністю контролюється виробником. Термін придатності фермерських продуктів зазвичай коротший за масового виробника, але це є підтвердженням натурального складу і відсутності консервантів.

«Лавка Традицій» співпрацює з понад сотнею виробників по всій Україні. Усі вони виготовляють продукти у невеликих обсягах і регулярно постачають їх на полиці «Сільпо». Експерти з «Лавки Традицій» завжди перевіряють якість і умови виробництва, допомагають виробникам удосконалити рецептуру або покращити упаковку, щоб продукція стала популярною серед якомога більшої кількості людей.


Ви підтримуєте місцеву економіку


Гроші, витрачені на продукцію місцевих виробників, залишаються в межах вашої спільноти і, ймовірно, будуть реінвестовані на потреби жителів. Крім цього, більшість імпортних товарів мають свої альтернативи українського виробництва. Купуючи продукти вироблені в межах вашого регіону чи області – ви підтримуєте розвиток всієї країни. 

Серед виробників «Лавки Традицій» є ферми, які об’єднують людей з різних сіл і дають робочі місця цілим поколінням. Наприклад, ферма «Старий Порицьк» була заснована двома братами, які перетворили найслабший колгосп регіону в найбільшу органічну ферму Волині. Тепер «Старий Порицьк» – це не лише господарство на 950 гектарів, але і середовище розвитку всього регіону. Власник планує запустити дитячу школу верхової їзди; будує в рідному селі недільну школу із спортивними майданчиками та майстернями і думає налагодити зелений туризм.


Ви стаєте прибічником руху Slow Food


Slow Food – міжнародна громадська організація, яка виникла в 1989 році, щоб протистояти зникненню місцевих традицій харчування, прискореному темпу життя і скороченню інтересу до повсякденної їжі (антипод fast food). Slow Food захищає світ, у якому всі люди мають доступ до якісних продуктів харчування і отримують задоволення від їжі, яка корисна для них самих, вигідна для виробників і не приносить шкоди планеті.

«Лавка Традицій» розділяє цінності руху Slow Food, тому запросила лідерів української спільноти на свій фестиваль True&Local. Вони проведуть відкритий лекторій про свідоме споживання, унікальні українські продукти та їхню користь. Зокрема 18 травня Юлія Пітенко, лідерка руху Slow Food в Україні, прочитає лекцію «Як за допомогою виделки захищати планету?», а Вікторія Пархоменко, рестораторка і членкиня Шеф Альянсу Слоу Фуд, виступить із лекцією «Локальні продукти. Тренд чи необхідність у ресторанному бізнесі?».


Ви особисто знаєте виробників, які готують ваші улюблені продукти


Місцева їжа створює спільність і зв'язок між людьми. Фермери, артизани і крафтовики – це відносно невелике коло людей, в якому всі одне одного знають. Вони відкриті до знайомств і готові годинами розповідати про свої рецепти, господарство і породистих кіз. Ще один тренд ринку гастрономії – person to person. Купівля продуктів – це не лише фінансовий процес, але й комунікаційний: ви на власні очі бачите, хто виготовив продукти, які лежать у вашому кошику.

«Лавка Традицій» регулярно знайомить гостей магазинів «Сільпо» зі своїми виробниками. Щотижня у щонайменше 10 магазинах по всій країні відбуваються дегустації «Виробник пригощає» (розклад публікують щотижня на сторінці Facebook), нещодавно відбувся перший телеміст між магазином і фермою, під час якого гості київського Le Silpo могли в режимі реального часу спостерігати за життям на фермі, а щосезону експедиція «Лавки Традицій» на чолі з гастроентузіасткою Авророю Огородник вирушає у різні регіони України досліджувати гастрономічні традиції.

Приходьте на фестиваль True&Local. Гичка

Підтримайте локальну гастрономію і місцевих виробників

18-19 травня — Київ, вулиця Полярна, 20Д — магазин «Сільпо»

матеріал підготовленно за підтримки