Документальне кіно про український ресторан Veselka в Нью-Йорку й гуманітарну допомогу Україні після повномасштабного вторгнення РФ озвучить американський актор Девід Духовни («Секретні матеріали»), пише Deadline.

Духовни, предки якого жили в Бердичеві на Житомирщині, народився й виріс поруч із рестораном Veselka на Мангеттені, у Маленькій Україні. Фільм вийде в прокат 23 лютого.

Фільм зрежисував Майкл Фіоре, який уперше дізнався про Veselka в 1990-х, коли навчався в університеті поблизу. За його словами, це кіно про те, як сімʼї й спільноти обʼєднуються завдяки їжі й культурі. «Veselka була другою їдальнею для студентів Нью-Йоркської школи мистецтв Тіша, зокрема й для мене», – каже Фіоре.

Саундтрек до фільму написав композитор Раян Шор. У музичній команді проєкту також саксофоніст і володар «Ґреммі» Девід Сенборн.

UPD. Фільм Veselka про ресторан української кухні в Нью-Йорку вийде в український прокат 22 лютого, покази відбудуться в кінотеатрах «Планета кіно», підтвердили The Village Україна в мережі. Сеанси вже доступні в кінотеатрах мережі у Києві (ТРЦ Blockbuster, River Mall), Львові (King Cross, Forum), Одесі (Таїрова) та Харкові. Стрічку демонструватимуть в оригіналі з українськими субтитрами.

   

Ресторан Veselka майже 70 років працює в East Village, Нью-Йорк. Його заснували українці в 1954 році Володимир й Ольга Дармохвали. Це досі сімейний бізнес, яким керує їхній зять – Джейсон Бірчард. У ресторані готують борщ, вареники й інші українські страви. Veselka відкрила ще два заклади в Нью-Йорку: у Вільямсбурзі й у форматі кіоску на вокзалі Grand Central.