Редакція The Village Україна розповідає про заклади, що відкрили в Києві та інших містах у квітні. 

Також ми висвітлювали відкриття березня у Києві.

Міські кафе та заклади 

   

Remi Cafe біля парку Тараса Шевченка

Заклад Remi Cafe відкрили біля парку Тараса Шевченка на розі вулиць Володимирської й Павла Скоропадського в пам’ятці архітектури «Будинок Мороза». У меню закладу популярні європейські і українські страви, сніданки тут подаватимуть впродовж всього дня. Меню розробляв бренд-шеф Влад Ястремський, а смаки піци – Ілля Сьомін (Pie Spot, «Спельта», Kyiv Local Bar).

Посадка для гостей знаходиться на першому поверсі. Там також є велика піч для приготування піци й бар. У закладі також розмістили лекторій, який можна буде орендувати для різних заходів.

Де: вулиця Павла Скоропадського, 11/61

Instagram 

Кава та вино в «Люди кафе» 

Заклад з вином, кавою та закусками запустили на Дніпровській набережній у ЖК Great. Меню розробляв київський шеф Микита Некіш, відомий за власними проєктами «Ресторан, якого не існує» та пастрамі поп-апами. Власники описують заклад як «кафе для людей та про людей». Кав’ярня поки працює у тестовому режимі, зараз готують меню з 10 страв, серед яких сирники з заварним кремом, млинці креп-сюзет, хліб з маслом, збірні сніданки та мелти. 

Де: Дніпровська набережна, 15ж

Instagram

Раменний хаб Rameniac на Сагайдачного

Раменний хаб Rameniac відкрили на вулиці Петра Сагайдачного, 25, що неподалік станції метро «Поштова площа». Заклад описують як «секретний раменний хаб, прихований у коктейль-барі в центрі Подолу». Над першим раменом тут працювали протягом трьох місяців, а на приготування страви витрачають 24 години. «Немає потреби пояснювати, звідки з'явилася гра слів ramen та maniac», – кажуть власники-французи.

У меню – тонконцу із бульйоном зі свинячих кісток й спайсі місо з яловичим фаршем. Під час замовлення можна обрати насиченість бульйону та вид локшини. Також пропонують доповнення – яйця, креветки, гриби муер, зелену цибулю чи норі. Окрім того, можна замовити азіатські соління, боби едамаме та гьодзу з креветкою.

Де: вулиця Петра Сагайдачного, 25

Instagram 

«Бутербродна» на Саксаганського

Зараз заклад працює у тестовому режимі. У меню – бутерброди з чорізо та куркою, мортаделою, лососем й копченою філадельфією та шинкою й грибами. 

«Для багатьох саме ця страва є комфортною, тому головна ідея нашого закладу – трансформувати бутерброди на щось більш корисне й вишукане», – описують концепцію у команді. Також можна замовити десерти, зокрема кардамоново-абрикосовий кекс чи київський торт, а серед напоїв пропонують каву й матча.

Де: вулиця Саксаганського, 120

Instagram 

Винний простір Faino Wine 

Новий заклад відкрили на Печерську на початку квітня. Тут «поєднують європейські вина та гастрономію» Також проводять дегустації, зокрема на весну вже заплановане знайомство з винами іспанських регіонів – від Пріорату до Ріохи. Також тут запрацює винна крамниця, а гостям пропонують окремі ранкове та обіднє меню, де можна знайти карпаччо, бургери, тартар та винні закуски.

Де: вулиця Гусовського 11/11

Instagram 

Гастро-бар Sacrifice у ЖК «Комфорт Таун»

Гастро-бар Sacrifice почав роботу на проспекті Соборності на території ЖК «Комфорт Таун». Це заклад із неоном та авторськими коктейлями. Серед популярних страв у Sacrifice пропонують скрембл з лососем і круасаном, а також азійський суп із креветками й локшиною. 

В меню коктейлів тут пряний і міцний Negroni by Abel, а також освіжаючі Kiwi Passion на основі джину з пюре ківі й банановим лікером та Raspberry Yoghurt на основі джину з малиновим сиропом і йогуртовим лікером.

Де: проспект Соборності, 17

Instagram 

Кав'ярня-броварня Litopys на Осокорках

Заклад відкрили, щоби показати, що «справжнє крафтове пиво можна спробувати не лише за кордоном», кажуть у команді. Тут його виробляють у власній броварні. 

За їхніми словами, спершу хотіли створити лише taproom [пивну], утім вирішили поєднати різні напрями й облаштували також кавʼярню. Кав’ярня та пивна мають різні години роботи: каву можна замовити з 08:00 до 19:00, а пиво – з 10:00 до 22:00.

У закладі пропонують пиво лагер й ель, зокрема гозе [теплого бродіння] й індійський пейл-ель [з високим умістом хмелю]. Крім того, можна замовити солоні снеки, каву й десерти.

Де: вулиця Софії Русової, 3-А

Instagram 

Перший «Білий налив» на лівому березі

Перший «Білий налив» на лівому березі розташований на Русанівській набережній. У закладі може розміститися близько 40 гостей. Тут можна скуштувати класичні хот-доги і сидр.

Перша сидерія мережі «Білий налив» почала роботу в Києві на Хрещатику у 2018 році.

Де: Русанівська набережна, 8

Instagram 

Кавʼярня Cofi на Гоголівській

Кавʼярню Cofi від засновника кондитерської Gretskiy й Mono Coffee Тараса Кобзаренка відкрили на вулиці Гоголівській у Києві. «Кавʼярня третьої хвилі, але без снобізму. Ми про дружній вайб і людей», – коментують у команді для The Village Україна. 

У меню класичні кавові напої й фільтр-кава в пуровері V60 і Clever. Крім того, у кавʼярні популяризують культуру спешелті-какао. Відвідувачі також можуть придбати дріп-каву додому, зерна під еспресо або фільтр від Flames, Penyora й Kolo. 

Де: вулиця Гоголівська, 49

Instagram

Стрітфуд та буфети

   

Місце вуличної їжі «Мева спот»

Новий заклад від співвласників кількох закладів Escobar відкрили на вулиці Олександра Олеся. 

Тут пропонують меню від шефа Владислава Чередниченко – їсти хот-доги та бургери, цибулеві кільця та запивати сидрами або українським крафтовим пивом. Також працює доставка по території ЖК «Варшавський». 

Чому Мева? Це український діалект слова “чайка”. У закладі кажуть, що головна цінність місця «проявлятися, бути різними, простими та складними водночас, адже можна все». Історія Меви – це «історія закладу швидкого харчування: прилетів, схопив, з’їв та полетів. Але з нотками вишуканості і краси», коментують у закладі. 

Де: вулиця Олександра Олеся, 4а

Instagram 

«Центр шаурми» від маріупольців у Бучі

У закладі концепцію описують як «швидкий і доступний стритфуд». Тут пропонують шаурму з трьох видів мʼяса, запечених на вугіллі. Також у меню – кебаб, крильця, тортильї, фалафель, мʼясний бокс та салат.

Загалом кожен із закладів мережі має до 25 посадкових місць, кажуть у команді. Працює й доставка. Мережа «Центр шаурми» налічує сім закладів.

Де: місто Буча, вулиця Левка Лукʼяненка 64

Instagram 

Стритфуд Avi Kiosk на місці «Трамвайної» біля Львівської площі та перезапуск на вулиці Басейній

Відкриття Avi Kiosk від ресторатора Алекса Купера стало поверненням до початкового задуму: спочатку на локації планували відкрити саме заклад мережі ізраїльських кафе Avi, розповідав засновник.

У меню нового закладу – найпопулярніші позиції шаурми з Avi, як-от класична, з чедером і з фалафелем. З напоїв можна замовити лимонад, айран і пиво. Раніше тут працювали Burger Farm і Fazenda Bar. 

Ще один заклад мережі Avi перезапустили на вулиці Басейній. «Не вийшло з першого разу, спробую з другого», пишуть на сторінці закладу.

Де: вулиця Бульварно-Кудрявська 2-Б

Instagram

Буфет пиріжкової «Тітка Клара» у парку Шевченка

У меню – солоні й солодкі пиріжки, десерти, напої власного виробництва, чай та кава. Загалом доступно усе з традиційного меню, окрім обідів, салатів і замороженної продукції, кажуть у закладі. Пропонують, зокрема, пиріжки й каву від 33 гривень, а також бульйони за 35 гривень.

Формат закладів пиріжкової «Тітка Клара» оновили до десятої річниці мережі. Тепер тут можна замовити сніданки, кулінарію й випічку. 

Де: Парк імені Тараса Шевченка

Instagram

Тайський стритфуд «7 страв» на місці китайки «Жасмін» 

Стритфуд із тайськими стравами відкрили у приміщенні колишнього «Жасміну» – культової китайки на проспекті Лобановського. 

Заклад спеціалізується на приготуванні супів з локшиною та пад таю, також тут готують сатай з курки і роті з бананом на десерт. Шеф-кухар закладу набирався досвіду приготування традиційних страв. Всі базові страви коштують 118 гривень. 

P.S. «Жасмін» назавжди в серці редакції. Місце поруч з автомийкою, яке стягувало до себе мешканців усіх районів міста та поціновувачів китайської кухні, залишаючись важливим проявом мультикультурності столиці, не дивлячись на очевидні проблеми з санітарними нормами. 

Де: Проспект Лобановського, 124б

Instagram

Інші міста 

   

Заклад Kvitkova Passage в одеському Пасажі

Kvitkova Passage обʼєднав два заклади в одному просторі: за кухню відповідає заклад «Сицилійський Дворик», де готують піцу, пасту та сніданки, а за коктейлі, каву та лимонади – Kvitkova Bar. 

Засновники прагнуть «відродити» одеський Пасаж. «Ми довго думали над проєктами, які були б потрібні місцевим жителям і гостям міста, а також прагнули створити додатковий стимул відвідати Пасаж, – кажуть у закладі.

Невдовзі там також планують відкрили бʼюті-простір Daysy й міську пекарню.

Де: Одеса, вулиця Дерибасівська, 33

Instagram 

Кафе з власною пекарнею та фермерська крамниця «Сніданішна» у Харкові

Кафе й фермерську крамницю «Сніданішна» відкрили на проспекті Науки в Харкові. Тут акцентують увагу на сніданках, але крім того можна скуштувати банош, зупу, качану кашу з качиною ногою, вареники, ґомбовці та десерти. У закладі також є українська піч, у якій готують страви з меню.

«Ми прагнемо показати мінімалістичну, сучасну, нешароварну українську культуру. А також хочемо дати друге життя традиційним українським стравам» – розповідає команда. До Великодня тут випікають автентичну паску «Берегиня», яку готують з журавлиною та родзинками, а зверху прикрашають плетінням з колосків ручної роботи. Також тут можна придбати розписану кераміку, свічки, журнали й книги, трав’яні збори, закрутки, м’ясну продукцію власного виробництва.

Проєкт створили харківʼяни Михайло й Дарʼя Лазарєви – співзасновники кавʼярні «ЛяТюШо», та підприємець Борис Ломако. Шеф-кухар закладу – Андрій Ганістрат.

Де: Харків, проспект Науки, 35 

Instagram 

Рестобар Not Only Wine у Житомирі

Бар з їжею, коктейлями та найбільшою винною картою у місті відкрили у Житомирі. За заклад відповідають засновники мережі виномаркетів OKWine та компанії Wine Hunters Ukraine, що займається імпортом та дистрибуцією алкоголю та їжі. 

В меню від шеф-кухаря Олександр Гриценко об’єднали страви середземноморської та східних кухонь: восьминіг з томатним соте, пате, каре ягня та печений перець з козячим сиром, том-ям. Також пропонують винні закуски та торт шварцвальд десерт.

Де: Житомир, вулиця Михайла Грушевського, 5а 

Instagram ​​  

Рамени та суші бар від Shibo у Дніпрі

Заклад від двох друзів – Петра Григор'єва (засновник закладів Homie та Buddy у Дніпрі) та Міралі Ділбазі, який запускав ресторан Mirali в Києві. У березні партнери запустили ще один заклад у Дніпрі – Arkadas. Ділбазі – бренд-шеф обох закладів.

У меню Shibо рамени, роли та азійські закуски. Також пропонують коктейлі, що обігрують барну класику та східні інгредієнти. 

Де: Дніпро, бульвар Слави, 2д

Instagram