Серіал «Друзі» більше не доступний на українському Netflix із 2023 року, утім, за окрему платню переглянути серії можна на сервісі Megogo. Редакція The Village Україна вирішила обрати найкращі комедійні серіали, які можна легально переглянути в Україні (за базовими підписками стримінгових сервісів). Вийшла добірка від класики на зразок «Сайнфелда» до нових ситуаційних комедій на Netflix, Amazon Prime та українських OTT-сервісах.

 Раніше ми розповідали про головні серіали 2022 року (які вже можна подивитися).

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

«Сайнфелд» 

Seinfeld

Трейлер серіалу «Сайнфелд»

Що це: Кілька друзів збираються в нью-йоркській квартирі чи кафе, обговорюють стосунки, роботу, життєві ситуації та просто граються словами. Ні, це не «Друзі», це серіал, який став хітом американського каналу NBC до «Друзів» і в багатьох рейтингах випереджає їх. Урешті-решт, сам Джеррі Сайнфелд – можливо, найбільш успішний стендап-комік в історії, – жартома називав «Друзі» «Сайнфелдом», але з красивішими людьми».

Чому варто дивитися: Один із найкращих комедійних серіалів в історії за версією Rolling Stone. Найкращий серіал 1990-х за версією Rotten Tomatoes. Серіал, за який Netflix заплатив 500 мільйонів доларів. Урешті-решт, серіал ні про що, який сам висміює створення такого серіалу.

Де дивитися: Netflix


В ефірі: 1989–1998

Скільки сезонів: 9

Хто робить: Джеррі Сайнфелд («Бі Муві: Медова змова»), Ларрі Девід («Приборкай свій ентузіазм»)

У ролях: Джеррі Сайнфелд, Джулія Лоїс-Драйфус («Віце-президентка»), Джейсон Алекзандер («Красуня»), Майкл Річардс («Будьмо»)

«Офіс»

The Office

Трейлер серіалу «Офіс»

Що це: Компанія Dunder Mifflin виробляє папір (чи щось пов’язане з папером), її працівники виробляють незручні ситуації та жарти про роботу в офісі. Американський «Офіс» використав формулу, яку придумав Ріккі Джервейс у британському оригіналі, щоб перевинайти американські ситкоми. Псевдодокументальний стиль, ідеальний кастинг та оспівування буденності та рутини – не дивно, що «Офіс» став глобальним хітом.

Чому варто дивитися: Урешті-решт, просто зверніть увагу в наступних блоках, хто відповідальний за серіали – через школу «Офіса» пройшла величезна кількість людей, які потім запустили свої комедійні серіали.

Де дивитися: Amazon Prime


В ефірі: 2005–2013

Скільки сезонів: 9

Хто робить: Ґреґ Деніелс («Космічні війська»)

У ролях: Стів Карелл («Еван всемогутній»), Джон Кразінскі («Тихе місце»), Рейнн Вілсон («Клієнт завжди мертвий»), Дженна Фішер («Зірки на льоду»)

«Спільнота»

Community

Трейлер серіалу «Спільнота»

Що це: Ґік, юрист із підробленим дипломом, дівчина-протест, спадкоємець багатого роду, багатодітна матір і спортсмен, який закінчив кар’єру через травму, збираються в одну компанію, коли життя закидає їх в один коледж. Серед них – чи не головна зірка голлівудських комедій 1980-х Чеві Чейз, майбутній візіонер Дональд Ґловер і Кен Джонг із «Похмілля у Вегасі».

Чому варто дивитися: До того, як Ден Хармон зробив «Ріка і Морті», він використав цю традиційну формулу ситкому для того, щоб зробити один із найкмітливіших серіалів в історії телебачення. Окрім метажартів і вивертання назовні самого формату ситкому, Хармон давав роботу чи не найкращим режисерам сучасного Голлівуду: через школу «Спільноти» пройшли брати Руссо («Месники: Завершення») і Джастін Лін («Форсаж»). З цього всього вийшли вже культові епізоди про пейнтбол, хороші більшість сезонів (крім того часу, коли Хармон залишив проєкт), та анонс фільму, який закриє гештальт six seasons and a movie.

Де дивитися: Netflix


В ефірі: 2009–2014

Скільки сезонів: 6 (і фільм!)

Хто робить: Ден Хармон («Рік і Морті»)

У ролях: Джоел Макхейл («Тед»), Дональд Ґловер («Атланта»), Джилліан Джейкобс («Кохання»), Чеві Чейз («Три аміго»)

«Два з половиною чоловіки»

Two and a Half Men

Інтро серіалу «Два з половиною чоловіки»

Що це: Чарлі приймає у своєму маєтку брата, який проходить через розлучення та виховує сина. Жартів про те, що холостяцьке життя погано поєднується з родинним, вистачило на 12 сезонів.

Чому варто дивитися: «Два з половиною чоловіки» не дуже добре постарів – і через конфлікт із Чарлі Шином (якого виписали із серіалу, кинувши під потяг у Парижі, і замінили на Ештона Кутчера), і через сексистські жарти та ситуації, і через інші особливості підходу Чака Лоррі до комедії. Але в найкращі моменти це кумедне та зворушливе шоу, яке можна дивитися запоєм.

Де дивитися: Amazon Prime


В ефірі: 2003–2015

Скільки сезонів: 12

Хто робить: Чак Лоррі («Теорія великого вибуху»)

У ролях: Чарлі Шин («Тед»), Джон Краєр («Красуня в рожевому»), Ештон Кутчер («Чувак, де моя тачка?»), Енгус Т. Джонс

«Віце-президентка»

Veep

Трейлер серіалу «Віце-президентка»

Що це: Селіна Маєр – віцепрезидентка США та друга людина в найбільшій економіці світу. Насправді ж статус «віце» в американській політиці означає не так багато, і кепкування з його формальності вистачило на сім сезонів одного з найкращих комедійних серіалів 21 століття.

Чому варто дивитися: Армандо Іануччі розібрався з британською політичною системою в «У центрі подій», а тоді взявся за американську. Після «Віце-президентки» шотландський сатирик закріпив успіх у жанрі з фільмом «Смерть Сталіна», а також створив «Авеню 5» із Г’ю Лорі для HBO. Роботи Іануччі – це той випадок, коли політична сатира постійно намагається встигнути за справжньою комедією в сучасній політиці.

Де дивитися: Megogo


В ефірі: 2012-2019

Скільки сезонів: 7

Хто робить: Армандо Іануччі («Смерть Сталіна»)

У ролях: Джулія Лоїс-Драйфус («Сайнфелд»), Тоні Хейл («Сповільнений розвиток»)

«У кращому світі»

The Good Place

Трейлер серіалу «У кращому світі»

Що це: Елеанор потрапляє в потойбіччя, але воно виявляється не фантазією Данте, а комфортною та добре освітленою утопією.

Чому варто дивитися: Майкл Шур писав сценарії американського «Офісу», а тоді запустив вже класичні комедійні серіали «Парки та зони відпочинку» та «Бруклін 9-9». «У кращому світі» – той випадок, коли традиційна формула ситкому працює зі складними філософськими темами, але залишається веселим серіалом.

Де дивитися: Netflix


В ефірі: 2016–2020

Скільки сезонів: 4

Хто робить: Майкл Шур («Парки та зони відпочинку»)

У ролях: Крістен Белл («У прольоті»), Тед Денсон («Фарго»)

«Шіттс Крік»

Schitt’s Creek

Трейлер серіалу «Шіттс Крік»

Що це: Родина багатіїв розоряється, з активів у них залишається тільки селище, яке вони жартома купили задовго до того. Доводиться переїздити та будувати нове життя там, звикаючи до «нормальних людей» навколо.

Чому варто дивитися: Певно, найбільш популярний серіал в історії канадського телебачення, який після виходу в США зібрав усі можливі премії. Окрім того, це цікавий приклад сімейного бізнесу: як шоуранери та виконавці головних ролей за нього відповідають батько та син Юджин і Ден Леві.

Де дивитися: Київстар ТБ, Megogo, 1+1 Video


В ефірі: 2015-2020

Скільки сезонів: 5

Хто робить: Юджин Леві, Ден Леві

У ролях: Кетрін О’Хара («Сам удома»), Юджин Леві («Американський пиріг»), Ден Леві, Енні Мерфі

«Кремнієва долина»

Silicon Valley

Трейлер серіалу «Кремнієва долина»

Що це: Кілька молодих людей живуть в орендованому будинку в Кремнієвій долині та хочуть створити стартап-єдиноріг. Серіал про стартаперів водночас називають «одним із найбільш кумедних шоу на телебаченні» та «найбільш реалістичним серіалом».

Чому варто дивитися: Перевершити Джессі Айзенберга в ролі Марка Цукерберга в «Соціальній мережі» – неможлива місія. Але фахівець з імпровізації та незручності на екрані Томас Мідлдітч вивів цю пародію в інший бік і зробив по-своєму краще. Окрім нього, «Кремнієва долина» по-справжньому запустила кар’єри відразу кількох стендап-коміків на чолі з Кумейлом Нанджіані.

Де дивитися: Megogo


В ефірі: 2012–2019

Скільки сезонів: 7

Хто робить: Майк Джадж, Джон Ольтшулер, Дейв Крінскі («Бівіс і Батхед»)

У ролях: Томас Міддлдітч («Королі літа»), Кумейл Нанджіані («Любов – хвороба»), Мартін Старр («Людина-павук: Повернення додому»)

«Очевидне»

Transparent

Трейлер серіалу «Очевидне»

Що це: Патріарх родини Фефферманів робить камінг-аут, оголошуючи, що тепер ідентифікує себе як жінка. «Очевидне» використав традиційний формат родинного ситкому, щоб проговорити тему гендеру та сприйняття ідентичності в сім’ї.

Чому варто дивитися: Ще один серіал, до якого час не був надто добрим: шоуранера Джоуї Соловей критикували за кастинг виконавця головної ролі Джеффрі Тембора з першого ж сезону, у 2017 році Тембора звинуватили в сексуальних домаганнях під час знімань. Утім, серіал досі вартий уваги, якщо вам набридли звичні історії про родину та друзів.

Де дивитися: Amazon Prime


В ефірі: 2014–2019

Скільки сезонів: 5

Хто робить: Джоуї Соловей («Я люблю Діка»)

У ролях: Джеффрі Тембор («У прольоті»), Кетрін Хан («Скляна цибуля»), Джей Дюпласс («Джефф, який живе вдома»), Габі Гоффман («Дівчата»)

«Непереможна Кіммі Шмідт»

Unbreakable Kimmy Schmidt

Трейлер серіалу «Непереможна Кіммі Шмідт»

Що це: Кіммі Шмідт провела п’ятнадцять років у полоні релігійного культу. Тепер вона намагається звикнути до сучасного життя в Нью-Йорку. У головній ролі – Еллі Кемпер з американського «Офісу».

Чому варто дивитися: Серіал від авторки «Студії 30» Тіни Фей розкриває всі головні переваги сценаристки – жіночі персонажі без зайвої стереотипізації, посилання на попкультуру та постійні камео зірок штибу Джеффа Ґолдблюма та Лори Дерн. А ще є спеціальний епізод за участі Деніела Редкліффа.

Де дивитися: Netflix


В ефірі: 2015-2019

Скільки сезонів: 4

Хто робить: Тіна Фей, Роберт Карлок («Студія 30»)

У ролях: Еллі Кемпер («Подружки нареченої»), Джейн Краковскі («Студія 30»)

«Кобра Кай»

Cobra Kai

Трейлер серіалу «Кобра Кай»

Що це: На фільмі «Карате-хлопець» виросло вже кілька поколінь, знайомити з цим усесвітом продовжує серіал «Кобра Кай». Перші два сезони серіалу були ексклюзивом сервісу YouTube Premium, а з третього почали виходити на Netlfix.

Чому варто дивитися: Два головні актори «Карате-хлопця» повертаються до ролей, а як режисерів залучають творців «Машини часу в джакузі» й «Офісу».

Де дивитися: Netflix


В ефірі: 2018 – …

Скільки сезонів: 5

Хто робить: Джон Гурвіц, Хейден Шлоссберґ («Гарольд і Кумар»)

У ролях: Ральф Маккіо, Вільям Зебка («Карате-хлопець»)

«Космічні сили»

Space Force

Трейлер першого сезону серіалу «Космічні сили»

Що це: Дональд Трамп офіційно створив Космічні війська Сполучених Штатів, а творці «Офісу» використали це як можливість погратися з улюбленим жанром комедії в робочому колективі.

Чому варто дивитися: У ролі генерала, який повинен створити війська для операцій у космосі, – Стів Карелл. Як шоуранер за «Космічні сили» відповідав творець американського «Офісу» Ґреґ Деніелс.

Де дивитися: Netflix


В ефірі: 2020–2022

Скільки сезонів: 2

Хто робить: Ґреґ Деніелс («Офіс»)

У ролях: Стів Карелл («Ранкове шоу»), Джон Малкович («Бути Джоном Малковичем»)

«Метод Комінскі»

The Kominsky Method

Тизер другого сезону серіалу «Метод Комінскі»

Що це: Комедія про двох старших акторів, які вийшли на пенсію. Лауреати «Оскара» Майкл Дуглас та Алан Аркін розважаються, висміюючи й індустрію, і самих себе.

Чому варто дивитися: Якщо вам подобаються серіали Чака Лоррі («Два з половиною чоловіки», «Теорія великого вибуху»).

Де дивитися: Netflix


В ефірі: 2018–2021

Скільки сезонів: 3

Хто робить: Чак Лоррі («Теорія великого вибуху»)

У ролях: Майкл Дуглас («Основний інстинкт»), Алан Аркін («Операція «Арго»)

«Любов»

Love

Трейлер серіалу «Любов»

Що це: Міккі та Гас будують стосунки попри свої недоліки та, головне, вчаться довіряти одне одному.

Чому варто дивитися: Джадд Апатоу перевинайшов жанр комедії фільмами «Сорокалітній незайманий» і «Трошки вагітна». На телебаченні співмірний успіх він отримав завдяки співпраці з Ліною Данем над серіалом «Дівчата». Своєю чергою «Любов» є спробою Апатоу захопити аудиторію Netflix. Це серіал, який, попри гучну назву, говорить про стосунки максимально просто.

Де дивитися: Netflix


В ефірі: 2016–2018

Скільки сезонів: 3

Хто робить: Джадд Апатоу («Сорокалітній незайманий»), Леслі Арфін («Бруклін 9-9»), Пол Раст

У ролях: Джилліан Джейкобс («Спільнота»), Пол Раст («Безславні виродки»)

«Аквафіна – Нора з Квінса»

Awkwafina Is Nora From Queens

Трейлер серіалу «Аквафіна – Нора з Квінса»

Що це: Що було б, якби Аквафіна не стала акторкою й музиканткою, а продовжувала жити з батьками в Нью-Йорку?

Чому варто дивитися: До того, як Аквафіна отримала «Золотий глобус» і почала грати кумедних друзів головних героїв у «Шан-Чі» та «Восьми подругах Оушена», вона була ютуберкою. Комедійну та частково автобіографічну історію вона розповідає зі щирою самоіронією.

Де дивитися: Київстар ТБ, Megogo, 1+1 Video


В ефірі: 2020 – …

Скільки сезонів: 3

Хто робить: Аквафіна, Тереза Сяо («Гріффіни»)

У ролях: Аквафіна («Шан-Чі та легенда десяти кілець»)

«Я ніколи не»

Never Have I Ever

Трейлер серіалу «Я ніколи не»

Що це: Зірка та сценаристка американської версії «Офісу» Мінді Кейлінґ розповідає частково автобіографічну історію про дитинство, як це – бути американкою індійського походження в школі.

Чому варто дивитися: Той випадок, коли доволі специфічний досвід стає універсальним.

Де дивитися: Netflix


В ефірі: 2020 – …

Скільки сезонів: 3

Хто робить: Мінді Кейлінг («Офіс»)

У ролях: Майтреї Рамакрішнан

«Брод Сіті»

Broad City

Трейлер серіалу «Брод Сіті»

Що це: Двоє подруг єврейського походження живуть у сучасному Нью-Йорку, знаходячи пригоди та приколи на кожному кроці.

Чому варто дивитися: «Брод Сіті» почався як вебсеріал двох комікес, урешті зробив з Ілани Ґлейзер зірку стендапу, а з Еббі Джейкобсон – голос головної героїні в «Розчаруванні» від творця «Сімпсонів».

Де дивитися: Київстар ТБ, Megogo, 1+1 Video


В ефірі: 2014–2019

Скільки сезонів: 5

Хто робить: Ілана Ґлейзер, Еббі Джейкобсон

У ролях: Ілана Ґлейзер («Афтепаті»), Еббі Джейкобсон («Розчарування»)

«Останній «Блокбастер»

Blockbuster

Трейлер серіалу «Останній «Блокбастер»

Що це: Головні герої ситкому – працівники останнього відеопрокату Blockbuster у США. У головних ролях: Рендел Парк, який грав Кім Чен Ина в «Інтерв’ю», і Меліса Фумеро з «Бруклін 9-9», а відповідає за комедію випускниця «Бруклін 9-9» Ванесса Рамос.

Чому варто дивитися: Стримінговий сервіс Netflix зруйнував бізнес Blockbuster, а тепер вирішив ще й посміятися з колишнього конкурента, зробивши про нього ситком. Щоби довести жарт до кінця, Netflix скасував «Останній «Блокбастер» після першого ж сезону.

Де дивитися: Netflix


В ефірі: 2022–2022

Скільки сезонів: 1

Хто робить: Ванесса Рамос («Бруклін 9-9»)

У ролях: Мелісса Фумеро («Бруклін 9-9»), Рендел Парк («Офіс»)

«Ранчо»

The Ranch

Трейлер серіалу «Ранчо»

Що це: Двоє братів Беннетів живуть на ранчо та готуються перейняти керівництво господарством від свого батька. Братів грають Ештон Кутчер і Денні Мастерсон, а старшого Беннетта – Сем Елліот із «Великого Лебовскі» та «Народження зірки».

Чому варто дивитися: Якщо скучили за старомодними ситкомами із 20 епізодами на сезон.

Де дивитися: Netflix


В ефірі: 2016–2020

Скільки сезонів: 4

Хто робить: Джим Паттерсон («Два з половиною чоловіки»), Дон Ріо

У ролях: Ештон Кутчер («Два з половиною чоловіки»), Сем Елліот («Великий Лебовскі»), Денні Мастерсон

«Шоу 90-х»

That 90-s Show

Трейлер серіалу «Шоу 90-х»

Що це: Школярка Лея проводить літні канікули в бабусі та дідуся в 1990-х. «Шоу 90-х» – продовження ситкому «Шоу 70-х», у яких через сімейну комедію фіксують особливості певної епохи.

Чому варто дивитися: Бонні Тернер і Террі Тернер придумали класичну комедію «Третю планету від сонця» та фільм «Світ Вейна», а тепер повертаються до ситкому. Повернуться до своїх ролей із «Шоу 70-х» і друзі України Ештон Кутчер і Міла Куніс, які познайомилися на знімальному майданчику цього серіалу.

Де дивитися: Netflix


Прем’єра: 19 січня

Скільки сезонів: 1

Хто робить: Бонні Тернер, Террі Тернер («Третя планета від сонця»), Ліндсі Тернер, Ґреґґ Метлер

У ролях: Коллі Хаверда, Мейс Коронел

Обкладинка: Netflix