«Самотній захід» за Мартіном Макдоною в Театрі на лівому березі; постапокаліптичне й трохи еротичне майбутнє за новелами «Декамерон» у Молодому театрі, «романтична легенда» з Дон Жуаном за Лесею Українкою в Театрі на Печерську – зібрали вистави, які варто відвідати в березні.

«Самотній захід»

За п’єсою Мартіна Макдони

Ірландський драматург і кінорежисер Мартін Макдона (автор сценаріїв до фільмів «Залягти на дно в Брюгге», «Три білборди за межами Еббінга, Міссурі», «Банші Інішерину», володар «Оскара», кількох премій BAFTA й «Золотих глобусів») відмовився від авторського гонорару на час війни в Україні й протягом трьох місяців після її завершення. П’єсу ставить Олександр Соколов – переможець фестивалю нової режисури «Митниця» 2022 року, який зрежисував уривок «Самотнього Заходу» під час фестивалю й за умовами конкурсу тепер має повністю втілити п’єсу на сцені. Соколов занурюється в «похмурий світ Макдони» й водночас створює власний, розповідають у Театрі на лівому березі.

   

Коли: 23 й 24 березня

Де: Київський академічний театр драми й комедії на лівому березі, Броварський проспект, 25, метро «Лівобережна»

   

«Декамерон»

Трохи еротичний мюзикл за мотивами новел Боккаччо

Найвідоміший твір епохи Ренесансу написали після спалаху чуми, яка в 14 столітті забрала чи не половину населення Європи. Сучасне місце дії – постапокаліптичне майбутнє, де, утім, збереглися гумор, «еротична енергія» й прагнення до життя. Час – після тривалих пандемій і війн, коли серед радіоактивних згарищ ховаються ті, хто вижив. Мета – протистояння смерті й відновлення цивілізації за допомогою музики, сміху й кохання.

   

 Коли: 17 березня

Де: Київський національний академічний Молодий театр, вулиця Прорізна, 17, метро «Золоті ворота»

   

«Камінний господар»

«Романтична легенда» за Лесею Українкою

Це історія про свободу й владу, а також трансформацію людини, яка цю владу отримує. У Лесі Українки «камінний», консервативний принцип перемагає над роздвоєністю душі гордої й егоїстичної жінки. Власних Дон Жуана, Анну, Долорес і Командора створять у Театрі на Печерську. «Коли люди намагаються побудувати Вавилонську вежу, перейти межу, доторкнутися до божественного, щоб стати богом, це може призводити до катастроф», – кажуть у команді.

   

Коли: 1 й 2 березня

Де: Київський академічний театр на Печерську, вулиця Немировича-Данченка, 5, метро «Печерська»

   

«З Днем народження, Тарасе!»

Що заповідав Шевченко

Симфонічно-хорові фрески «Кобзар» український композитор Юрій Шевченко створив ще до 200-річчя з дня народження поета, але прем’єра відбудеться лише за десятиліття. Композитор шукав натхнення в українських народних піснях, тож будуть і «Думи мої, думи», і «Садок вишневий» і «Реве та стогне». Крім того, представлять ще два твори, натхненні словами Шевченка, – кантату «Заповіт» Бориса Лятошинського й поему «Чернець» Михайла Вериківського разом із солістом, хором і симфонічним оркестром.

   

Коли: 9 березня

Де: Київський муніципальний академічний театр опери та балету для дітей і юнацтва (Київська опера), Межигірська, 2, станція метро «Контрактова площа»

   

Крім того, вечір Шевченка до дня народження поета проведуть у Київському академічному театрі «Колесо» разом із Театром української традиції «Дзеркало» й Київською театральною школою-студією.

«Ой! Андерсен! Казки»

Мікс казок того самого Ганса Крістіана

Після дворічної перерви на сцену повернуть «Оле Лукоє», «Непохитного олов’яного солдатика», «Кресало» й «Свинопаса» і їхніх героїв: трьох принців, принцесу, короля,  солдата й відьму. Це вистава для дітей від п’яти років. 

   

 Коли: 3 березня

Де: Національний академічний драматичний театр імені Лесі Українки, вулиця Хмельницького, 5, метро «Театральна»

   

Також у Театрі Лесі Українки знову показуватимуть виставу «Обережно, міна» від режисера Ігоря Білиця (він також є автором п’єси «Гей-парад», яка лягла в основу фільму «Уроки толерантності»).

«Дюймовочка в Парижі»

Мрії збуваються чи розбиваються на Монмартрі

Чи здійсняться наші мрії, залежить не від місця, а від того, хто опиниться поряд, який вибір ми зробимо й чи готові будемо ризикнути, щоби знайти справді своїх людей, кажуть у Київському театрі ляльок. Глядачам і глядачкам від семи років обіцяють стильних героїв і флер творчої Франції.

   

Коли: 23 й 28 березня

Де: Київський академічний театр ляльок, вулиця Михайла Грушевського, 1-А, метро «Майдан Незалежності»

   

Вечори сучасної поезії «Людина і час»

Від Василя Стуса до Сергія Жадана

Майстерня Лєни Лазовіч покаже власні інтерпретації біографій Василя Стуса й Ліни Костенко і їхніх віршів. Також актори декламуватимуть поезію Сергія Жадана, Юрія Андруховича, Юрія Іздрика, Максима Кривцова, Марисі Нікітюк, Ірини Цілик, Артема Чеха, Павла Вишебаби й інших сучасників. Проєкт «Людина і час» із поетичними вечорами й перформансами продовжуватимуть й у квітні.

   

Коли: 3, 10 й 24 березня

Де: Pochayna Event Hall, проспект Степана Бандери, 23, метро «Почайна»

   

«Чикаго»

Місто 20-х років і джаз

Про скандали, гріхи й корупцію розповідатимуть у поєднанні з пристрастю й коханням. Бродвейський мюзикл Джона Кандера вперше покажуть в Україні. Для цього в Театрі оперети отримали ліцензію. Прем’єра відбудеться у квітні, але квитки закінчуються, тож можна купувати вже зараз.

   

Коли: 19, 20 й 21 квітня

Де: Київський національний академічний театр оперети, вулиця Велика Васильківська, 53/3, метро «Олімпійська»

   

Обкладинка:  «Камінний господар», Київський академічний театр на Печерську