Різдвяний мюзикл для всієї родини «Пиши листи до Миколая» ставить на сцені FESTrepublic у Львові головна редакторка й співзасновниця «Видавництва Старого Лева», а також вокалістка музичного гурту «Тріо Мар’яничі» Мар’яна Савка. Авторка вистави зіграє маму, а роль Святого Миколая й за сумісництвом співрежисера вистави виконає колишній військовий й актор Олекса Кравчук.

Напередодні прем’єри мюзиклу 10 й 11 грудня редакторка The Village Україна Вікторія Кудряшова запитала в Мар’яни Савки, як вона створювала український мюзикл серед темряви блекаутів, як військовий із позивним «Святий Миколай» і справді став святим Миколаєм у виставі й чому в постановці для дітей під час війни не можна зробити так, щоби тато повернувся з фронту.

«Просто за столиком у кав’ярні почала співати арії янголів і чортів»

   

«Мій покійний батько був режисером, і він постійно говорив: ти маєш поставити свій мюзикл, допиши. Я думала: дописати – це добре, але протягом довгих років не було розуміння, як його реалізувати», – розповідає Мар’яна Савка.

Першу інтермедійну частину Мар’яна Савка, яка називає себе «авторкою довгобудів», написала ще у 2011 році. Тоді разом із Соломією Чубай вони робили у Львові фестиваль «Від Андрія до Миколая»: «Це була депресивна зима, період Януковича. У нас був мінімальний колектив, практично не було фінансування, – згадує Савка. – Хотілося чогось нестандартного, і я поставила собі виклик написати невелику музичну п’єсу. Там було чотири музичні частини, аранжувальник зробив музичний «підклад». Це було на практично голій сцені Палацу мистецтв. У день перед відкриттям я вирізала зірки з оракалу, щоб сцена хоч трохи блищала. Прийшло не так багато людей, як ми очікували, але діти були в захваті».

Мелодії з цієї вистави ввійшли й до нового мюзиклу «Пиши листи до Миколая». Роботу над ним Савка продовжила восени 2022 року. Поштовхом стала зустріч із керівником Національної хорової капели «Дударик» Дмитром Кацалом.

«Ми обговорювали спільні справи, і я вирішила, що це хороша нагода сказати: «У мене тут є один недописаний мюзикл, хочеш покажу?» Відкрила на телефоні текст, і просто за столиком у кав’ярні почала співати акапельно арії янголів і чортів. Дивлюся, Дмитро так серйозно, уважно дивиться на мене, очі загоряються, а потім каже: «Дороби, давай ставити разом!» І я подумала: якщо Дмитро зацікавився й готовий робити, значить, точно треба дописати», – розповідає Мар’яна Савка.

«І вдома, і в офісі постійно «відрізали» електрику. Біля офісу голосно гудів великий генератор – так звучало світло. А в будинку ми запалювали камін, ставили свічки. Я зрозуміла, що саме в цій темряві можна знайти ту концентрацію, яка потрібна. Музика приходила ніби нізвідки. Мотив однієї з мелодій спровокований повітряною тривогою, ще  одна – це музична цитата з «Щедрика» Леонтовича. Вона мені прийшла без жодних варіацій, я просто встигнула відкрити диктофон і наспівати. Ця мелодія залишилася: аранжувальник Юрко Романів надіслав мені файл, який так і називається: «Щедрик від Савки», – усміхається авторка мюзиклу й додає: – Не можу натішитися тим, яка в нас вийшла хороша співпраця. Юрко бере мелодію, «хребет» музичного твору, і нарощує «тіло» на цей хребет, і це дуже цікаво звучить. У нас із ним спільне музичне мислення».

За словами Савки, мюзикл хотіли зробити ще минулої зими в меншому форматі й без оркестру, але таки відклали на наступний зимовий сезон. Згодом доєднався оркестр INSO-Lviv: «Я лише одного разу співпрацювала з оркестром у Києві, це буде моя друга співпраця, і я дуже хвилююся. Для керівниці оркестру, Іоланти Пришляк, ця історія виявилася важливою: вона постійно волонтерить, втратила багатьох друзів на війні», – додає Савка.

   

Мені хотілося повернути батька додому з фронту, але в певний момент я зрозуміла, що не можу цього зробити

   

«Я не могла залишити в п’єсі лише янголів і чортів. Тому народився сюжет про справжню родину, як і більшість сімей у Львові: мама, троє діток і тато, який на фронті. Усередині сюжету мала бути велика мета, яка всіх об’єднує, робить нас великою силою», – каже Мар’яна Савка.

Тому під час вистави родина разом із сусідами плете велику маскувальну сітку. Цю сітку намагаються зіпсувати чорти, але янголи їх проганяють і доплітають тоді, коли люди сплять. 

«Чорти в мюзиклі не схожі на Путіна чи росіян, це просто чорти, які живуть у казках. Вони роблять якісь збитки, конкурують із янголами. Під час повітряної тривоги один навіть каже іншому: «Не йди туди, куди не просять, бо зараз я як зупиню, уже трохи досить того пекельного вогню». А інший відповідає: «Війна – то вам не штовханина, хто перший вихопить листи. Хоч я, на щастя, не людина, та й сам не можу це знести», – цитує авторка мюзиклу.

Святий Миколай з’являється лише наприкінці п’єси. «Мені дуже хотілося повернути тата додому, поки триває п’єса, але в певний момент я зрозуміла, що не можу цього зробити, – каже Савка, – Це болісна тема, і я розумію, що в залі може опинитися дитина, батько якої не повернеться з фронту. Ти не можеш звести все до казки, де немає присутності реального життя. Це треба проживати разом. Тому Миколай не повертає тата додому – він дарує віру, підтримку, але не може робити речей, які йому не підвладні. У фіналі він говорить важливі слова: «Кожен тато – охоронець за святого Миколая». І справді, тато незримо присутній завжди, навіть якщо він не на цій землі. У дитини має залишитися  враження, що вона відчуває цю присутність».

«А ти знала, що в мене позивний «Святий Миколай»?

   

«Святого Миколая» Мар’яна Савка знала давно, працювала разом із ним у Театрі імені Леся Курбаса. Це 60-річний Олекса Кравчук, який також працював актором і режисером Львівського академічного театру «І люди, і ляльки».

«У нього такі очі – страшно добрі, блакитні. Сива голова, борода – ну, Миколай! – описує Савка. – Він щодня всім бажає, щоб усе склалося на краще, в усьому знаходить стільки позитиву. Це справді людина, яка випромінює добро. Я зустрілася з ним і кажу: «Олексо, можна, ти будеш у нас Миколаєм?» А він такий: «Мар’яночко, ну звісно! А ти знала, що в мене позивний «Святий Миколай»?» Я цього не знала. Це було «вау!» Треба ж було так влучити, щоб і хлопці його так назвали!» – ділиться Савка.

За її словами, у свої 60 років «Святий Миколай», колишній байкер, може не лише виїхати на сцену на електросамокаті, але й крутити сальто. «Олекса пішов у військо одразу, з перших днів повномасштабної війни, і потрапив у снайперську роту. Він отримав контузію й поранення. Після довгого відновлення возив хлопців на щиті, така в нього була місія. Це неймовірно складне психологічне завдання», – розповідає Савка. 

У липні 2023 року Кравчук демобілізувався через вік, але продовжив працювати як волонтер: «Ось ми з вами розмовляємо, а він уже кудись погнав на схід, – усміхається авторка мюзиклу. – Він фактично святий Миколай із ЗСУ. Ми хочемо, щоб ця його причетність до війська читалася й у костюмі». Крім того, Святий Миколай – ще й співрежисер п’єси, хоч і не завжди встигає на репетиції, зізнається Мар’яна Савка.

Мама, сусіди й «харизматичний чорт»

   

«Роль мами мені близька, бо я фактично мама цього всього дійства, – продовжує Савка. – Коли я побачила, як мій малий із трохи сумними очима спостерігає за тим, що відбувається, то зрозуміла, що теж візьму його на сцену. У мене багато завдань і ролей, я замало віддаю уваги дитині, тому це буде трошки сатисфакція для мене як мами. Моєму сину в лютому буде дев’ять років, він артистичний і має прекрасний слух. Він впорається зі своїм завданням, тим паче воно в нього не таке вже й велике».

Роль старшої доньки, Марти, виконає джазова співачка й дружина аранжувальника мюзиклу Оксана Караїм: «Мені було дуже легко уявити її в ролі доньки, вона така тендітна. Але з таким міцним голосом, нюансованим. Оксана співатиме основну арію, молитву, у такому стовпі світла, а позаду неї стоятиме янгол із крилами», – каже авторка мюзиклу. 

Серед солістів – керівник театру в «Школі вільних і небайдужих» Олег Онещак, який теж служив у лавах ЗСУ, й акторка театру імені Леся Курбаса Марія Онещак, які виконуватимуть роль сусідів. «Моя колядка «Світить зірка ясна» написана кілька років тому, вона є в репертуарі жіночої частини «Дударика». У виставі дівчатка виконають колядку разом із Марією: ця річ вокально висока, не кожна з солісток могла б впоратися з цим завданням», – вважає Савка.

Також солістом буде «харизматичний чорт», якого зіграє співак Ескен Зова. «У нього зовнішність така, з бісиками в очах, і дуже класний діапазон, я спеціально під нього писала рок-арію», – коментує авторка мюзиклу.

«Після вистави маскувальна сітка поїде на фронт»

   

«Маскувальна сітка одразу з’явилася в мене в уяві, вона схожа на сніг, що запорошує землю; сніг маскує землю так, як маскує сітка. Велетенська сітка, яку плетуть у виставі, потім з’являється на екрані й ніби виходить за його межі, ніби накриває весь світ», – розповідає Савка.

Після вистави сітку планують передати на фронт. Її плестимуть не лише учасники п’єси під час вистави, але й глядачі: «Ми думаємо про те, щоб поставити спеціальні розтяжки для сіток, – люди, які прийдуть, зможуть долучитися до нашої роботи», – додає авторка мюзиклу. У залі буде близько тисячі людей, але організатори планують використовувати потужні бокові екрани, щоб глядачі із задніх рядів також добре бачили, що відбувається на сцені.

Простір для вистави –  це поєднання концертного й театрального майданчика. У певний момент на сцені FESTrepublic буде 180 людей – солісти, хор, оркестр, дівчатка-танцівниці, тож сцену вирішили добудувати. «Навіть на сцені Оперного було б складно здійснити цей задум. Наприклад, святий Миколай не міг би заїхати на електросамокаті, бо там немає доступу сцени до залу», – коментує Мар’яна Савка. 

Сцену для мюзиклу монтуватимуть уночі, бо в переддень прем’єри в просторі FESTrepublic відбуватимуться інші заходи: «Миколай ходить уночі, і підготовка в нас теж відбуватиметься уночі», – каже Савка. Команда почне добудовувати сцену, щоб артисти встигли провести генеральну репетицію й уже о 14:00 почали прем’єру.

Сценографією вистави займається Мар’ян Савіцький, який працює сценографом у Першому театрі для дітей та юнацтва. За режисуру світла відповідає Андрій Гоць, а відеоарт створила донька «Святого Миколая» Ася Кравчук. «У нас вийшов родинний серіал із родинними зв’язками», – усміхається авторка мюзиклу. Загалом у команді мюзиклу близько 20 людей.

«Багато сценографії не буде: ялинка, під яку ми складаємо листи, або елементи, які з нерухомих можна зробити рухомими. Наприклад, можна битися подушками, а можна на них сидіти. Також на сцені будуть дві гойдалки, де сидітимуть янголи в дуже красивих костюмах із прозорими рукавами, які створила Івона Лобан. У результаті має вийти ефект скрині, яка відкривається, а там все світиться й мерехтить», – додає Савка.

«Пиши листи до Миколая» – це поки що пілотний проєкт, планують усього чотири вистави, які показуватимуть 10 й 11 грудня. Квитки можна придбати за посиланням.

Мар’яна Савка сподівається, що команда мюзиклу зможе в січні поїхати на гастролі, але зізнається, що з такою кількістю людей організувати це доволі складно: «Ми думаємо над тим, щоб зробити версію вистави з мінімальним складом, без дітей, і поїхати на схід», – розповідає авторка. Вона також закликає купувати «підвішені» квитки для військових, їхніх родин, волонтерів і внутрішньо переміщених осіб.

Крім того, на мюзикл можна приносити з собою книжки, які передадуть бібліотекам на прифронтових територіях. У перервах між виставами можна буде придбати книжки «Видавництва Старого Лева» для себе або віддати на благодійність.