Третій альбом Біллі Айліш, кантрі від Бейонсе, нові релізи Дуа Ліпи й Тейлор Свіфт, а також повернення Libertines і Black Keys: зібрали 20 головних альбомів весни, які вже вийшли й на які ми досі чекаємо. Спойлер: у тексті не буде нового альбому Vampire Weekend, ну бо Pravda.

Schoolboy Q – Blue Lips

Schoolboy Q – Yeern 101

Хто це: 37-річний репер із Лос-Анджелеса, який був частиною вуличних банд із 12 років, продавав на вулиці наркотики й навіть відсидів пів року у вʼязниці. Після цього він записав мікстейп Setbacks, який можна перекласти як «Невдачі», а потім – уже шостий свій альбом.

Чому варто послухати: Schoolboy Q повертається до найкращої форми й залишає слухачів із «синіми губами» – як він сам пояснив, це метафора до безмовності від короткочасного шоку.

Де слухати: Spotify, Apple Music, Deezer, YouTube Music

Реліз: 1 березня

Moor Mother – The Great Bailout

Moor Mother – Liverpool Wins (feat. Kyle Kidd)

Хто це: Камае Аєва – американська співачка, поетеса й активістка з Філадельфії (США), яка робить експериментальну музику на стику з фрі-джазом і речитативами на теми рівноправʼя та боротьби з расизмом.

Чому варто послухати: Новий альбом Moor Mother – це дослідження колоніальної політики Великої Британії. Камае критикує Акт про скасування рабства 1833 року за те, що той передбачав відшкодування рабовласникам, але не репарації для звільнених із рабства, іронізує з королівської сімʼї, а також з «економічних перегонів» із работоргівлі в пісні Liverpool Wins.

Де слухати: Spotify, Apple Music, Deezer, YouTube Music

Реліз: 7 березня

Kim Gordon – The Collective

Kim Gordon – Bye Bye

Хто це: Співачка й басистка легендарного альтернативного рок-гурту Sonic Youth, яка робить музику понад 40 років.

Чому варто послухати: На відміну від Sonic Youth, у сольному проєкті Кім Ґордон змішує індастріал, авангардний рок і хіп-хоп. За словами продюсера альбому, він заохочував Кім писати її «абстрактне поетичне лайно», пише Pitchfork.

Де слухати: Spotify, Apple Music, Deezer, YouTube Music

Реліз: 8 березня

Waxahatchee – Tigers Blood

Waxahatchee – Right Back to It

Хто це: Waxahatchee – американський фолькрок й інді-проєкт, який заснувала співачка й гітаристка Кейті Кратчфілд. Гурт названий на честь струмка в штаті Алабама, де зростала Кейті.

Чому варто послухати: Щоб послухати меланхолійні пісні про нічні суперечки з коханою людиною, а також дружбу й минуле, які вже не повернути. Акустичні гітарні партії Кратчфілд урізноманітнив інді-музикант MJ Lenderman, який грає на електровокалі й підспівує на бек-вокалі.

Де слухати: Spotify, Apple Music, Deezer, YouTube Music

Реліз: 22 березня

Adrianne Lenker – Bright Future

Adrianne Lenker – Ruined

Хто це: Адріанна Ленкер – співзасновниця й вокалістка фолькгурту Big Thief, яка встигає плідно працювати й над сольною карʼєрою. 

Чому варто послухати: Це альбом-момент, записаний на студії серед лісу в колі «найкращих слухачів», на думку Ленкер. «Ніхто не зупиняв запис [...] Я переслухала запис тільки тоді, коли всі вже пішли», – каже співачка.

Де слухати: Spotify, Apple Music, Deezer, YouTube Music

Реліз: 22 березня

Julia Holter – Something in the Room She Moves

Julia Holter – Sun Girl

Хто це: Джулія Голтер – американська співачка, яка міксує бароко-поп та ембієнт. Журнал Under the Radar, наприклад, порівнював її голос і подачу з легендарними Сьюзі Сью, Кейт Буш і Ніко з Velvet Underground.

Чому варто послухати: Шостий студійний альбом Голтер присвячений її доньці, яка народилася під час пандемії COVID–19, а також її племіннику, який загинув незадовго після народження дочки. Це набір музично емоційних пісень, де поєднуються артпоп, класична музика, психоделіка й джаз.

Де слухати: Spotify, Apple Music, Deezer, YouTube Music

Реліз: 22 березня

Jlin – Akoma

Jlin – Borealis (feat. Bjork)

Хто це: Електронна музикантка й продюсерка Джерилінн Паттон (Jlin), яка відродила з андерграунду й довершила чиказький танцювальний жанр footwork.

Чому варто послухати: Щоб послухати, як у цю електронну вакханалію впишуться ісландська співачка Bjork та авангардний композитор Філіпом Ґлассом. Pitchfork порівнює Jlin із Теренсом Флетчером із фільму «Одержимість», який не шукає легких шляхів у музиці.

Де слухати: Spotify, Apple Music, Deezer, YouTube Music

Реліз: 22 березня

Beyonce – Cowboy Carter

Beyonce – Texas Hold ‘Em

Хто це: Queen Bey, але тепер у кантрі-форматі.

Чому варто послухати: Пісня Spaghettii починається зі слів Лінди Мартелл – чорношкірої музикантки, яка в 1960-х торувала цей шлях із ритм-енд-блюзу в кантрі. Бейонсе каже, що розуміє Мартелл, а тому й заглиблюється в тему «чорної кантрі-музики». Бейонсе працювала над альбомом пʼять років, тож хронометраж відповідний – майже 80 хвилин. Бейонсе також підкреслює, що це не кантрі-альбом: «Це альбом Бейонсе».

 Де слухати: Spotify, Apple Music, Deezer, YouTube Music

Реліз: 29 березня

Libertines – All Quiet on the Eastern Esplanade

Libertines – Night of the Hunter

Хто це: Піт Доерті, здається, поборов наркотичну залежність і нарешті воззʼєднав Libertines – культовий гурт кінця 2000-х, який можна описати як більш поетичну варіацію на The Strokes, або як гурт, який протоптав стежки для Arctic Monkeys.

Чому варто послухати: All Quiet on the Eastern Esplanade – це 11 «бенгерів», які досі звучать свіжо, попри стилістику 2000-х. Серед них – фірмові за звучанням Run Run Run або Merry Old England, а також Night of the Hunter, натхненна однойменним романом-трилером 1953 року про серійного вбивцю, який прикидається священником. 

Де слухати: Spotify, Apple Music, Deezer, YouTube Music

Реліз: 5 квітня

The Black Keys – Ohio Players

The Black Keys – I Forgot to Be Your Lover

Хто це: Блюз-рок дует зі штату Огайо (США), який заснували колишні однокласники Ден Авербах і Патрік Карні – один був капітаном команди з американського футболу, а інший – непопулярним відлюдником. Гурт настільки освіжив блюз Джуніора Кімбро, Роберта Джонсона й Howlin Wolf, що зміг зацікавити сучасну аудиторію й попутно виграв кілька статуеток «Ґреммі».

Чому варто послухати: Ohio Players – альбом, який ти очікуєш почути від The Black Keys. «Після 23 років карʼєри вони знають себе достатньо добре, щоб акцентувати на своїх сильних сторонах, запросивши потрібних музикантів на певні пісні», – пише Pitchfork. Серед цих потрібних музикантів – Ноель Ґаллагер (Oasis), Beck і навіть репер Juicy J.

Де слухати: Spotify, Apple Music, Deezer, YouTube Music

Реліз: 5 квітня

Girl in Red – I’m Doing It Again Baby!

Girl in Red – I’m Back

Хто це: Норвезька інді-поп співачка, на імʼя Марі, має тільки один студійний альбом, але на її віральних синглах на кшталт We Fell in Love in October сотні мільйонів прослуховувань.

Чому варто послухати: Щоб у реальному часі спостерігати, як артистка, яка писала інді-поп у власній спальні, перетворюється на, ймовірно, зірку світового масштабу, яку продюсує Columbia Records. Принаймні Girl in Red повторить успіх дебютника й «зробить це знову», якщо вірити назві нового альбому.

 Реліз: 12 квітня

Taylor Swift – The Tortured Poets Department

Анонс альбому The Tortured Poets Department

Хто це: Найпопулярніша співачка у світі й володарка 14 премій «Ґреммі», мільярдерка за версією Forbes і людина з, імовірно, найбільшою кількістю фанатів, яких уже можна виокремити в самостійну субкультуру.

Чому варто послухати: Тейлор Свіфт перезаписала культовий альбом 1989, зʼїздила у своє поки що наймасштабніше турне The Eras Tour, про яке зняла не менш успішне кіно, й анонсувала зовсім новий, а не перезаписаний альбом – The Tortured Poets Department. Поки що жодних синглів, але відомо, що будуть колаборації з Florence and the Machine та Post Malone.

 Реліз: 19 квітня

Pet Shop Boys – Nonetheless

Pet Shop Boys – Loneliness

Хто це: 43 роки карʼєри, девʼять студійних альбомів і понад 40 синглів – Pet Shop Boys уже давно забронювали собі місце в пантеоні найуспішніших гуртів в історії Великої Британії.

Чому варто послухати: «Ми хочемо, щоб цей альбом став святом людських емоцій, які роблять нас живими», – запевняє дует. Альбом містить 10 пісень, серед яких як танцювальні треки, так і класичні балади, що стануть частиною загального наративу. Крім того, кожен трек стане поєднання електроніки й оркестрової музики.

 Реліз: 26 квітня

St. Vincent – All Born Screaming

St. Vincent – Broken Man

Хто це: Енні Кларк – американська співачка й гітаристка, яка балансує між бунтівним інді-рок звучанням і попмузикою, що й принесло їй перемогу на «Ґреммі» за «Найкращий альтернативний альбом».

Чому варто послухати: All Born Screaming – перший альбом St. Vincent, який вона спродюсує власноруч. За Реліз: 26 квітня співачки, це буде більш важкий і темний реліз, «майже на межі фолу», де буде «багато гітар» й аналогові синтезатори. Над проєктом, зокрема, працювали Дейв Ґрол із Foo Fighters і валлійська інді-співачка Cate Le Bon. Крім того, один із треків St. Vincent присвятила музикантці Sophie, яка загинула внаслідок нещасного випадку в січні 2021 року.

 Реліз: 26 квітня

Dua Lipa – Radical Optimism

Dua Lipa – Training Season

Хто це: Дуа Ліпа – британська співачка косовського походження й одна з найуспішніших попвиконавиць сучасності. Підтвердженням цьому є три «Ґреммі» й шість нагород Brit Awards, зокрема, за її другий сольник Future Nostalgia та (не тільки) TikTok-хіт Levitating.

Чому варто послухати: Radical Optimism – альбом, натхненний не тільки диско, а відчуттям «сміливого оптимізму» й жанром бритпоп 1990-х, зокрема, творчістю гуртів Oasis і Massive Attack, пише Variety. Дуа Ліпа почала роботу над альбомом ще у 2021 році, під час турне з Future Nostalgia, тож її основною метою стало звучання, відмінне від попереднього релізу, розповідає співачка.

 Реліз: 3 травня

Kamasi Washington – Fearless Movement

Kamasi Washington – Dream State (feat. Andre 3000)

Хто це: Джазовий саксофоніст із Лос-Анджелеса, засновник супергурту West Coast Get Down, де на бас-гітарі грає Thundercat. Камасі записав шість власних альбомів, а ще зіграв на саксофоні в десятках інших проєктів, зокрема зі Snoop Dogg, Кендріком Ламаром, Run the Jewels і співачкою St. Vincent.

Чому варто послухати: Камасі Вашингтон називає свій новий альбом «танцювальним» і відразу ж пояснює, що він бачить «танець» як вираження себе через рух тіла. До роботи над релізом долучилися Andre 3000, який нещодавно випустив майже 90-хвилинний альбом, зіграний на флейті, басист Thundercat, а також донька Камасі, яка написала мелодію для треку Asha the First.

 Реліз: 3 травня

Mdou Moctar – Funeral for Justice

Mdou Moctar – Funeral for Justice

Хто це: Mdou Moctar – це музичний проєкт, який заснував гітарист Махамаду Сулейман із племʼя туарегів. Гурт грає суміш «сахарського блюзу» й психоделічного року, натхненну традиційною музикою племені та Джимі Гендріксом.

Чому варто послухати: Якщо попередній реліз Afrique Victime розповідав про складнощі життя в Сахарі, то Funeral for Justice зосередиться на долі племені туарегів та Нігеру – там відбувся державний переворот, після чого країна розірвала військову співпрацю зі США, пише Rolling Stone.

 Реліз: 3 травня

Arab Strap – I’m Totally Fine With It, Don’t Give a Fuck Anymore

Arab Strap – Bliss

Хто це: Шотландський інді-рок дует, що досліджує тему сексу в усіх його проявах: «Секс і смерть – наші дві найбільші турботи», – якось сказали вони в інтервʼю The Guardian. На це натякає й назву гурту, що зі сленгу перекладається як «ерекційне кільце».

Чому варто послухати: Якщо ви любите іронічні тексти, секс чи тест на СНІД під мелодійні гітарні партії та танцювальний біт – Arab Strap вам сподобається. Гурт дебютував на великій сцені ще в 1995 році, але після цього кілька разів ішов на перерву. У 2021-му вийшов реліз As Days Get Dark, що показав, що Ейдану Моффату й Малкольму Міддлтону досі є що сказати.

 Реліз: 10 травня

A. G. Cook – Britpop

A. G. Cook – Britpop

Хто це: Музичний продюсер із Лондона, засновник лейблу PC Music, який спеціалізується на жанрі гіперпоп, а також людина, яка керувала створенням більшості альбомів британської співачки Charli XCX.

Чому варто послухати: Альбом описують як «Одіссею довжиною у 24 пісні в трьох частинах». Ці три частини – дослідження електронної музики, бритпопу й футуристичних звуків, пише Pitchfork. Звісно, за участю Charli XCX – із нею записали головний сингл альбому.

 Реліз: 10 травня

Billie Eilish – Hit Me Hard and Soft

Відеоанонс альбому Hit Me Hard and Soft

Хто це: Найкраща молода сонграйтерка у світі, яка у 22 роки вже має сім «Ґреммі», два «Оскари» й стільки ж успішних альбомів.

Чому варто послухати: Третій повноформатник Біллі Айліш вийде залпом, без будь-яких синглів. Це буде різнобарвний, утім, цілісний набір пісень, каже Біллі й додає, що слухати його потрібно від початку й до самого кінця. Перші згадки про новий альбом Біллі Айліш із фразами на кшталт «Did I Cross the Line?» почали зʼявлятися на білбордах у США ще на початку квітня – схожу кампанію співачка розгортала й для свого другого релізу Happier Than Ever.

 Реліз: 17 травня