Напередодні першого концерту Foals в Україні The Village Україна розповідає про найкращі лайв-виступи британського рок-гурту – від дебюту на великій сцені до світової популярності.

 Glastonbury

червень 2008 року

Two Steps Twice, XXXXX та Olympic Airways  – на Glastonbury Foals заявили про себе максимально гучно. Янніс Філіппакіс ще без бороди і білої футболки, але вже з умінням тримати публіку.


 KEXP

Сіетл, США, квітень 2011 року

Радіостанція KEXP у Сіетлі – обов’язковий пункт програми для провідних музичних виконавців світу. Після релізу альбому Total Life Forever гурт із Оксфорда вже відомий європейській публіці, та час світових турне ще не прийшов.

У цьому виступі в США варто виділити насамперед виконання треку Spanish Sahara. Гітарні партії, вокал Філіппакіса і приспів “I’m the fury in your head, I’m the fury in your bed” – не дивно, що ді-джей Зейн Лов свого часу назвав цю пісню «найкращою в світі на цей момент».


 9:30 Club

Вашингтон, США, травень 2013 року

«Янніс збожеволів!», – коментують виступ Foals у столиці США Вашингтоні. Під час концерту в місцевому клубі лідер британського гурту проходить через залу, стає на барну стійку і продовжує гітарну партію вже звідти. На цьому греко-південноафриканець не зупиняється: із гітарою за спиною він піднімається на другий ярус зали. Внизу його ловлять на руки – і він повертається на сцену. Композиція, яка тим часом доходить до кульмінації, провокує залу на слем.


 Auckland Town Hall

Окленд, Нова Зеландія, жовтень 2013 року

Найбільш скандальний концерт Foals. Виступ у Новій Зеландії Філіппакіс закінчив словами: «Дуже вдячні вам, але той охоронець може йти [н***й]». Під час виконання треку Two Steps Twice британець, за традицією, збирався виконати стейдж-дайв. Та цьому завадив охоронець. Повторити трюк із виступом у Вашингтоні не вдається.

 Reading Festival

Рединґ, Велика Британія, серпень 2015 року

Четвертий альбом Foals виходить у серпні 2015 року. В англійських чартах лонґплей займає третє місце. Виконання 30-хвилинного сету, переважно складеного з нового матеріалу, на фестивалі в Рединґу записує Бі-бі-сі. Янніс Філіппакіс у фірмовій білій футболці, з якої до кінця виступу можна викручувати піт. У залу фронтмент спускається вже не на Two Steps Twice, а на новому синґлі What Went Down. Музичний журнал NME називає цей трек «найкращою піснею Foals для виконання наживо».


 Ed Sullivan Theater

Нью-Йорк, США, січень 2016 року

Mountain At My Gates – у живому виконанні на вечірньому шоу Стівена Колбера. Уже той факт, що виступ відбувся перед багатомільйонною публікою загальноамериканського каналу, є красномовним. Та річ ще й у тім, що у цій же студії в 1964 році відбувся легендарний виступ The Beatles – перша поява «ліверпульської четвірки» на американському телебаченні, що вивела бітломанію на абсолютно новий рівень.


Wembley Arena

Лондон, Велика Британія, лютий 2016 року

За плечима Foals чотири студійні альбоми та світовий тур. Хлопці з Оксфорда повертаються до Англії, щоб виступити на головній арені країни. За визначенням рецензента The Guardian, у часи, коли справді хороші рокери в дефіциті, Foals доводить – рок-гурти зі зразковими лайвами і харизматичними солістами ще не перевелися.

обкладинка: wikipedia.org