20 липня в український прокат виходить новий фільм Крістофера Нолана «Дюнкерк». The Village Україна пригадує всі повнометражні фільми британського режисера і розповідає, як вони вплинули на його кар’єру.

«Переслідування» / Following (1998)

Перший повний метр Крістофера Нолана – історія про молодого письменника, який починає переслідувати людей у пошуках натхнення. Оскільки це кримінальний трилер з вкрапленнями нео-нуару, головний герой у виконанні Джеремі Теобальда (пізніше маленьку роль Нолан виділить йому у першому «Бетмені») натрапляє на не зовсім звичайних людей. Через них він врешті і наживає на свою голову проблеми.«Переслідування» – не найбільш відомий фільм Нолана, але у ньому помітні зачатки стилю режисера, які нині стали  впізнаваним. Показовий приклад – історія з головним предметом фільму. Як зброю головний герой носить з собою молоток. Це рішення Нолан пояснював тим, що в бюджеті не було грошей на дорожчий інструмент. Та справжній молоток на екрані виглядає краще за фальшивий пістолет.

«Пам’ятай» / Memento (2000)

Леонард у виконанні Ґая Пірса з «Таємниць Лос-Анджелеса» – детектив, який втрачає короткочасну пам’ять, а отже й можливість набувати спогади. Та метою його життя є помста за вбивство дружини. Забезпечити справедливість герою допомагає система полароїдів і татуювань – таким чином він замінює собі пам’ять.Події у «Пам'ятай» відбуваються не з початку до кінця, а навпаки – від кінця до початку. Тобто глядач входить у розповідь з фінальної сцени, а вже тоді бачить, як головний герой дійшов до цього моменту. Такий сюжет називають нелінійним, і Нолан ще неодноразово буде використовувати його у подальших проектах.«Пам'ятай» варто відзначити ще й тому, що це перша співпраця Нолана з братом Джонатаном. Той був автором новели Momento Mori, що стала основою для адаптації «Пам’ятай». Потому брати також працювали разом над другою і третьою частинами фільмів про Бетмена, «Престижем» та «Інтерстеллар». Нині Нолан-молодший відповідає за серіал «Світ Дикого Заходу».

«Безсоння» / Insomnia (2002)

Детектив у виконанні Аль Пачіно розслідує обставини вбивства у штаті Аляска. Водночас, у нехарактерному повороті подій для жанру, перед ним самим постає моральна дилема. Через це, а також через перебування злочинця (Робін Вільямс) на волі його турбує безсоння.Римейк однойменного норвезького трилера, «Безсоння» здобуло схвалення критиків та фінансовий успіх. Впливовий кінокритик Роджер Еберт порівняв римейк із вдалим переосмисленням хорошої п’єси. Та менш помітною виявилася успішна робота Нолана із зірками фільму. До «Безсоння» британець не працював з акторами калібру Пачіно та Вільямса. Однак ця стрічка довела, що він вміє правильно розпоряджатися лауреатами «Оскара».Пізніше за роль Джокера у «Темному лицарі» посмертно отримає «Оскар» і  Гіт Леджер. Вміння ж заново оживити вже вигаданий кимось світ, продемонстроване у «Безсонні», згодом режисер використає і в трилогії про Бетмена.

«Бетмен: Початок» / Batman Begins (2005), «Темний лицар» / The Dark Knight (2008), «Темний лицар повертається» / The Dark Knight Rises (2012)

Нолан показав становлення Бетмена у виконанні Крістіана Бейла у «Бетмен: Початок», його боротьбу з вічним ворогом у сиквелі та нарешті фінальну битву за Ґотем у «Темний лицар повертається». Трилогія про Бетмена – це перехід режисера до формату блокбастерів.

Успіх з Бетменом дав Крістоферу карт-бланш на реалізацію цікавих йому проектів.

«Престиж» / The Prestige (2006)

У перерві між першим і другим фільмами про Бетмена Нолан адаптував роман Крістофера Пріста «Престиж». Двох ілюзіоністів, які змагаються між собою за право називатись найкращим магом Англії, зіграли вже знайомий британцеві Крістіан Бейл і Х’ю Джекман («Люди Ікс»). Також у фільмі з’являється Девід Бові у ролі історичної особи – винахідника Ніколи Тесла, що й додає фільму елемент наукової фантастики.«Престиж» нагадує магічний трюк у виконанні Нолана. Сценарій, сповнений несподіваними поворотами, побудований так, щоб ввести глядача в оману, а потім, після третього акту, режисер ніби сам вийшов на сцену під аплодисменти. Для створення такого ефекту у фільмі присутній вже знайомий хід із нелінійним сюжетом та чимало епізодів, побудованих на суб’єктивних поглядах того чи іншого героя.

«Початок» / Inception (2010)

Кобб (Леонардо Ді Капріо) і його команда висококваліфікованих злочинців (Том Харді, Джозеф Гордон-Левітт, Еллен Пейдж) заробляють на життя викраденням інформації. Роблять вони це, занурюючись у сни жертв.Історія про фальшивий пістолет із першого фільму Нолана має продовження. Автор «Переслідування» зберігає свій стиль, продовжуючи наполягати на використанні практичних спецефектів замість комп’ютерної графіки. Це найбільш очевидно у сцені бійки в коридорі зі зміною гравітаційних полів. Для неї Нолан побудував окрему кімнату, яка крутилась у просторі, і змусив акторів досконало вивчити хореографію бійки.

«Інтерстеллар» / Interstellar (2014)

Подорож крізь простір час чекає на Купа (Меттью Макконахі із «Далласького клубу покупців») не через цікавість, а задля потреби знайти новий прихисток для людства. Оскільки Земля майже не придатна для життя, надія лишається тільки на планету на межі Сонячної системи. Вирушаючи туди, головний герой залишає доньку (Джессіка Честейн) та сина (Кейсі Аффлек).Музику до «Інтерстеллар», як і до багатьох інших фільмів Нолана, написав Ганс Циммер. На початку роботи над фільмом композитор отримав лише невелику частину сценарію, яка описувала сцену прощання батька з дітьми. Тож він вигадав головну тему до сімейної драми про батьків та дітей. Лише потім він дізнався увесь масштаб «Інтерстеллар».

ОБКЛАДИНКА: Warner Bros.