Фільм «Аватар: Шлях води» вийшов в український прокат 15 грудня. Це сиквел найбільш касового фільму в історії кіно, який повертає глядачів на планету Пандора. Редакція The Village Україна вже подивилася стрічку і розповідає, до чого треба бути готовим на сеансі.

Трейлер фільму «Аватар: Шлях води»

«Аватар»? Це той фільм про великих синіх людей?

Так, «Аватар: Шлях води» – пряме продовження фільму 2009 року, який зібрав у прокаті майже 3 мільярди доларів і став найбільш касовим в історії світового прокату. Джеймс Кемерон – один із найбільш комерційно успішних режисерів: у топ-3 найбільш касових стрічок в історії (без урахування інфляції) два його проєкти. 

Журнал GQ у нещодавньому профайлі назвав Кемерона «королем кінопрокату». У Голлівуді вже закріпилося як афоризм визначення «Ніколи не недооцінюй Кемерона»: і у випадку з «Термінатором», «Титаніком» та «Аватаром» продакшн фільмів супроводжувався перевищенням бюджетів і тривалими конфліктами режисера зі студіями, але врешті вони встановлювали нові рекорди бокс-офісу. Кемерон грає в гру з високими ставками: величезний бюджет і величезний ризик, ще кращий результат.

«Аватар» – це найбільша ставка кемерона і проєкт, якому Кемерон присвятив уже майже 30 років. Він написав перший драфт «Аватара» ще в 1994 році, а прем'єру спочатку планував на 1999-й. Після тривалої затримки сиквел стрічки виходить за 13 років після прем'єри в 2009-му, а ще три продовження вже заплановані на 2024, 2026 і 2028 роки. Утім, 68-річний візіонер не виключає, що останні фільми йому доведеться передати іншим режисерам.

Що треба знати про «Аватар»

Перегляд «Аватара» в кіно був досвідом, який важко з чимось порівняти. Що важливо, це був досвід, який треба було відчути саме в кінотеатрі: жоден домашній кінотеатр із підтримкою 3D, не кажучи вже про телевізор чи телефон, не могли передати ефект від тривимірного формату картини та технології захоплення рухів акторів. 85% усіх квитків на перший «Аватар» продали для сеансів у 3D, хвалився Кемерон.

Утім, студій, які використовували цю методику і створювали фільми спеціально для 3D-формату (а не конвертували вже після зйомок), виявилося значно менше, тому справжньої технологічної революції не вийшло, визнає режисер «Аватара». Та додає при цьому: якщо в 2009 році у світі було орієнтовно 6000 екранів з підтримкою 3D, то в 2022-му їх уже понад 100 тисяч.

Трейлер фільму «Аватар»

Історія про американського військового Джейка Саллі, який потрапляє на далеку планету Пандору та врешті переходить від людей на бік народу На'ві, була максимально простою. Джеймс Кемерон ускладнював її трюком із аватарами, створенням з нуля цілої планети та натяками на критику «нескінченних війн» Сполучених Штатів. Але основна історія була більше схожою на казку: настільки, що окремим мемом стали порівняння «Аватара» та «Покахонтас».

У 2022-му це вже загальновизнаний факт: попри всі можливі рекорди кінопрокату «Аватар», майже не залишив сліду в попкультурі. Про те, що безпрецедентний комерційний успіх не зібрав для «Аватара» велику фан-базу і не запустив франчайз із додатковими продуктами на зразок фан-фікшну, серіалів та мерчу, робить окремий лонгрід The New York Times, SNL із Раяном Гослінгом висміюють офіційний шрифт фільму, а документальний серіал «Як із Джоном Вілсоном» заходить ще далі, присвячуючи епізод фанатам «Аватара». 

Кемерон має готову відповідь. «Є цей скепсис: «Чи вплинув «Аватар» на попкультуру?» «Чи пам'ятають люди ім'я головного героя?» Думаю, якщо люди швидше згадують ім'я Люка Скайвокера, а не Джейка Саллі, то частково тому, що в міфології «Аватара» поки є лише один фільм. [...] Подивимося, що буде після другого», – пропонує Кемерон.

Скетч SNL про вибір офіційного шрифта «Аватара» із Раяном Гослінгом

Зрештою, «Аватар» – це рідкісний у сучасному американському кіно приклад блокбастера в науково-фантастичному жанрі, який є оригінальним твором, а не адаптацією. Кемерон сам написав сценарій і придумав цей всесвіт, не використовуючи першоджерела на зразок книг, коміксів чи відеоігор.

До того ж, як пояснює The New York Times, перший «Аватар» вийшов у 2009 році, коли франчайзи ще не панували Голлівудом, як зараз: тоді тільки починалося домінування Marvel Studios та супергеройських фільмів, а Disney ще не придбали права на «Зоряні війни». Та після придбання Disney бібліотеки 20th Century Fox «Аватар» також має розвиватися за принципами франчайзу: з багатьма сиквелами, тематичним парком у «Діснейленді» та мерчем на зразок тарілки для попкорну вартістю 25 доларів. 

Гаразд, то що там із другим «Аватаром»?

«Аватар: Шлях води» продовжує історію першого фільму за лічені моменти після хепі-енду. Святкувати довго На'ві не доводиться: люди-колонізатори Пандори оговтуються від поразки та повертаються на планету з новими силами. Якщо раніше їх цікавили корисні копалини Пандори, то тепер ставки ще вищі – Земля наближається до екологічної катастрофи, тож людство готується перебратися на планету На'ві. Родині Джейка Саллі та Нейтірі доводиться ховатися від них – буквально під водою. 

Якщо коротко: Кемерон знову це зробив. Він не випускав «Аватар: Шлях води», поки знову не придумав технологічний прорив – цього разу зі змалюванням підводного світу та вирішенням проблеми води в комп'ютерній графіці. На відміну від багатьох блокбастерів із океаном як місцем дії (згадайте хоча б «Аквамен» або нещодавній «Чорна Пантера: Ваканда назавжди»), підводні зйомки в новому «Аватарі» мають вигляд дійсно підводних

Джеймс Кемерон розповідає про підводні зйомки National Geographic

Новий «Аватар» – чи не найкращий аргумент кінотеатрів у боротьбі за увагу глядачів. У час, коли кінопрокат дедалі більше програє конкуренцію не лише фільмам і серіалах на стримінгових сервісах, а й іншим розвагам на зразок відеоігор, «Аватар» є унікальним кінотеатральним досвідом.

В українських кінотеатрах фільм показують і в двовимірному форматі, але найкращий досвід Кемерон обіцяє в 3D на максимально великому екрані. На допрем'єрному показі ми переглянули стрічку в залі IMAX 3D – і можемо це підтвердити. 

Окрім того, на другому «Аватарі» Кемерон також перевіряє високу частоту кадрів: 48 кадрів на секунду замість звичних 24. За його словами, «Шлях води» має комбінований підхід до цього: у 48 кадрах на секунду показують всі підводні сцени, у яких високий фреймрейт забезпечує динаміку. Окремі українські кінотеатри на зразок мережі Multiplex вказують частоту кадрів на кожен окремий сеанс. 

До чого ще треба бути готовим?

73-річна Сігорні Вівер грає в фільмі тинейджерку Кірі. Щоб перевтілитися в дівчину шкільного віку, зірка «Чужого» відвідувала школу та стежила за поведінкою дітей. Чи є у Кемерона пояснення такого кастингу? Так. Але ми вас усе одно попередимо. 

ОК, а фільм дійсно йде три години?

Так. Офіційний хронометраж – 3 години, 12 хвилин. Коли в Кемерона запитали, як глядачам бути із перервою на туалет, він відповів із гумором: «У будь-який момент фільму. Зможете побачити сцену, яку пропустили, коли прийдете на фільм вдруге». 

А сцену після титрів треба чекати?

Ні, у «Шляху води» немає сцени після титрів. Але під час перших титрів вмикають нову пісню The Weeknd, яку той написав спеціально для фільму.

The Weeknd – Nothing Is Lost

Обкладинка та ілюстрації: Kinomania