13 липня на Трухановому острові стартував Hedonism Festival, який триває два дні. The Village Україна слухає David August, Христину Соловій та [О], танцює на пляжі та фіксує гедоністичні моменти фестивалю.

Музику фестивалю чути вже коли перетинаєш Парковий міст. Йдемо на звук – наближаємося до «ЮБК». На вході звична процедура: організатори видають браслет, а охоронці перевіряють вміст сумки. Дівчата вішають на шию новоприбулим фестивальникам на шию «гавайські» буси.

Фото: Женя Люлько

Порада для гедоніста: наперед розраховуй час на те, щоб неспішно дістатися до локації. Пішки з метро «Поштова площа» – близько 30 хвилин. В’їзд на Труханів острів на авто закритий до 22:00. Краще запаркуватися поряд з пішохідним мостом і прогулятися до «ЮБК».

На фестивалі нас зустрічає неонова вивіска HELLO. Заходимо в приміщення «ЮБК» – тут розміщена одна зі сцен фесту. Електронний рок зараз тут грають My Sweet Satellite. Послухати їх зібралися близько 20 людей.

На пляжі можна слухати музику, яка доноситься від сцени UBK на стільчиках, кріслах-мішках, гамаках. Між деревами розвішані ліхтарики та прикраси – затишно.

«У нас якийсь фестиваль для своїх», – каже дівчина під сценою Hedonism. Головна сцена знаходиться просто над Дніпром.

«Йо!», – виходить на сцену і перегукується з публікою Олександр Філоненко, відомий як лідер гурту Tape Flakes. Сьогодні – перший лайв його нового музичного проекту під назвою Aero Benin.

Саундчек перед виступом затягується. Філоненко співає «What Is Love» і звертається, ймовірно, до звукооператора:

– Ярослав, baby don’t hurt me, ми можемо починати?

Aero Benin починають. Літня музика збирає все більше людей під сценою. Багато гітарних соло. На сцену до Філоненка виходить Катя з гурту INAIA і начитує текст французькою на музику гурту.

– Hold your breath and close your eyes, – співає Aero Benin, і дехто з фестивальників під сценою так і робить – закриває очі, насолоджується музикою і танцює. Гедоністи ловлять вечірнє сонце.

– Я просто хочу побачити захід сонця, – розповідає «гедоніст» Антон. – Сонце зайде – моя програма виконана. Ну ше можна Соловій та [О] послухати.

Біля головної сцени продають мерч фестивалю. Тут можна знайти все – від наліпок, футболок та сумок до білизни з написом Hedonism.

Праворуч від входу на фест знаходиться фудкорт. Вибір тут невеликий. Серед закладів: Khu-Yum, Furgoneta, Rebra Kotlety. Черг немає і час очікування замовлення – до 10 хвилин.

Під світлом дискобола на сцені UBK грає Mustelide з Білорусі. Електронна виконавиця пише музику в стилі intelligent pop. Звучить меланхолійний вокал, звуки аналогового синтезатора та легкий біт.

Тим часом в Bedouin Camp – шатрі розташованому за головною сценою – виступає «Гапочка». Її музику можна слухати на кріслах-подушках або ж просто на піску. Шатро прикрасили ліхтариками.

Порада для гедоніста: не хвилюйтеся, що вам доведеться вибирати між головною та іншими сценами. Виступи сцені Hedonism не накладаються на інші, тому ви не пропустите хедлайнера. Вибирати доведеться лише між акустикою в Bedouin Camp та танцями на UBK.

– Тут свій мікрокосмос, – розповідає Каріна, яка вже втретє на Hedonism. Її подруга Таїсія додає: – Я завзятий гедоніст, цього фестивалю чекаю цілий рік. Дівчата розповіли, що найбільше чекають виступу Love'n'Joy завтра.

На головній сцені розпочинає свій виступ Христина Соловій з новою піснею Fortepiano. «Буду пити вино на сцені, раз таке свято», – каже співачка.

Соловій переспівує українською пісню Pianoбой «Горя чуть слышно» та присвячує один з треків Олегу Сенцову. Останньою звучить найвідоміша пісня співачки – «Тримай».

На Bedouin Camp акустично виступає гурт Ray Band. Грають на гітарах, бубені, бочці, а один з учасників гурту – відбиває чечітку.

Люди заповнили майже весь простір біля сцени в «ЮБК» – тут виступає [О]. «Давайте танцювати якомога дивніше. Випустіть своїх демонів», – каже учасник гурту. Хтось у натовпі танцює босий, хтось – у костюмі жирафа. «Ви – любов», – каже солістка гурту.

– Минулого року я не потрапив на фестиваль, потім побачив Sevdaliza – і дуже пошкодував, що не пішов, – розповідає учасник Banned Society Сергій. – Цього року подвійно так: я вперше на фестивалі взагалі і ми виступаємо тут з нашим гуртом.

Під головною сценою вже зібралися гедоністи, які чекають виступу David August. Німецький музикант виходить – і сцену наповнює теракотовий дим. Це перший лайв David August в Україні.

Електронний музикант грає на синтезаторі, гітарі, співає. Публіка занурюється в музику – багато людей танцюють прикривши очі від задоволення.

– Дякую, це моє перше шоу за довгий час, – на завершення дякує музикант. Саме цей виступ відкрив його фестивальний сезон після річної перерви. Публіка довго просить виконавця вийти на біс оплесками, але він не повертається.

Вечірка продовжується на UBK – тут грає Hidden Element. Попереду ще нічна програма до шостої ранку та другий день Hedonism.

МАТЕРІАЛ ПІДГОТОВЛЕНО ЗА ПІДТРИМКИ