До оновленого Державного реєстру памʼяток, який з 10 квітня працює в тестовому режимі, внесуть знищені й окуповані обʼєкти культурної спадщини, повідомляє голова комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

Так хочуть фіксувати шкоду, яку завдала армія РФ. Окрім того, попри неможливість перевірити стан памʼяток, внесуть й обʼєкти культурної спадщини, що розташовані на тимчасово окупованих територіях. Серед інших – обʼєкти Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, памʼятки національного й місцевого значення, історико-культурні території і щойно виявлені обʼєкти культурної спадщини.

У реєстрі запустили «кабінети», де можна буде переглянути дані не лише про памʼятки, а й про охоронні зони. Також будуть короткі вказівки, як можна використовувати інформацію про памʼятки для їх захисту й боротьби з корупцією. Загалом, каже Шуляк, уже готовий перший етап запуску, утім переглянути можна буде лише ті обʼєкти, які вже верифікували. Водночас частина інформації буде доступна лише органам влади.

Окрім того, поки в реєстрі можна буде побачити лише номер наказу, за яким памʼятку внесли до обʼєктів культурної спадщини, оскільки доступ до такої кількості інформації може призвести до збою в системі. Пізніше доступ розширять.

Зараз до реєстру внесли уже понад 100 000 памʼяток, але поки не верифікували їх. Усього має бути майже 150 000 об’єктів. Водночас, за словами Шуляк, через брак людей наповнення реєстру може тривати 5–10 років, оскільки один працівник може внести дані в середньому про одну памʼятку на день.

   

У квітні 2024 року МКІП оновив Державний реєстр памʼяток. Реєстр нерухомих пам’яток синхронізують з Адресним реєстром, Реєстром будівель і споруд, Єдиною державною електронною системою у сфері будівництва, Державним земельним кадастром і системою Dream [системою про проєкти відновлення].

Серед найважливішого в ньому – дані про території памʼяток, охоронні зони й визначені межі памʼяток археології, коментував активіст Дмитро Перов. За його словами, до оновленого реєстру профільні ГО також зможуть вносити дані про памʼятки.

Фото: Дмитро Перов