Документальний фільм «Чорнобиль 22» режисера Олексія Радинського вийшов на Takflix.

У фільмі передали свідчення працівників Чорнобильської АЕС про тимчасову окупацію станції російськими військами. У стрічці також є фрагменти зйомки анонімного інформатора ЗСУ, який фіксував пересування російської техніки.

Команда АЕС розповідає про те, як росіяни робили окопи в Рудому лісі й мародерили, коли відходили до Білорусі 31 березня 2022-го. Працівники АЕС продовжували виконувати свої обов’язки під час окупації, намагаючись допомогти українським військовим.

«Під час роботи над фільмом ми провели понад двадцять інтервʼю зі свідками російських військових. Ці люди дуже різні: від працівників атомної станції до самоселів й екологів. Їхні свідчення обʼєднує одне спостереження: росіяни опинились у Чорнобильській зоні, не маючи жодної гадки про те, куди вони насправді потрапили», – каже Радинський.

Фільм отримав гран-прі на Міжнародному кінофестивалі короткометражного кіно в Обергаузені, спеціальну відзнаку журі на Docudays UA та KISFF, перемогу на національному конкурсі «Миколайчук Open».

У всьому світі стрічка доступна до 19 травня 2024 року, а з 20 травня 2024 – лише на території України. Переглянути фільм можна за посиланням.

   

Олексій Радинський – український режисер фільмів «Нескінченність за Флоріаном», «Колір фасаду: синій», «Колообіг». The Village Україна переглянула фільм і поговорила із Олексієм Радинським про процес знімань у Чорнобилі й те, як ЧАЕС стала важливим чинником у перемозі Збройних сил України в битві за Київ.