Український інститут національної памʼяті повторно проаналізує висновок щодо того, чи належать обʼєкти, присвячені письменнику Михайлові Булгакову, до символіки російської імперської політики.

За їхніми словами, такий висновок не передбачає «заборону Булгакова». Згідно з чинним законодавством, книги, п’єси письменника, музейні експозиції чи дослідження не будуть забороняти. Крім того, це не є настановою до закриття Літературно-меморіального музею Булгакова в Києві.

В організації також зазначили, що комісія надає висновок про належність назв чи обʼєктів до російської символіки, утім не визначає, якими будуть нові назви обʼєктів чи як їх змінюватимуть або переміщуватимуть. 

   

У квітні Інститут національної пам’яті визнав письменника Михайла Булгакова символом російської імперської політики. Комісія Інституту нацпамʼяті вважає Булгакова «імперцем за світоглядом і затятим українофобом» попри те, що він народився й жив у Києві.

У відповіді київський Літературно-меморіальний музей Булгакова зазначив, що такий висновок не є експертизою повною мірою, а вісім з девʼяти його підписантів [історики, археографи, лінгвісти й літературознавці за даними музею] не мають відповідної компетенції.

За кілька днів на памʼятнику Михайла Булгакова в Києві активісти розмістили «українофобні цитати» з його творів як заклик демонтувати пам’ятник. Зокрема, розмістили цитати з роману «Біла гвардія», а також напис «Геть російського шовініста з Києва». На монументі додали й QR-код із посиланням на петицію за знесення пам’ятника.