У Лондоні зніматимуть однойменний короткометражний художній фільм «Ромчик» на основі реальних подій про 8-річного хлопчика, який втратив маму й отримав опіки під час ракетного обстрілу Вінниці 14 липня 2022 року.

Рома Олексів мріяв стати танцюристом, тому після 32 операцій, незважаючи на необхідність постійно носити медичну компресійну маску, продовжив заняття. «Під час тренувань і в повсякденному житті він терпить погляди, насмішки й нерозуміння. Попри це, бере участь у конкурсі з бальних танців і перемагає. Перемогу Роми перериває звук кардіомонітора, коли він виходить з чотиримісячної коми», – описують сюжет фільму в команді.

«Це не просто історія одного хлопчика, це історія мільйонів дітей, чиї життя через війну ніколи не будуть такими як раніше», – додають автори. 

Фільм зніматиме Лондонський університет Ґолдсмітс, автором ідеї й продюсером є Костянтин Бідненко. На платформі Kickstarter також відкрили збір для фінансування цього фільму, долучитися можна за посиланням.  

   

Американський журнал The New Yorker зняв документальний фільм Following Valeria про українську TikTok-блогерку й біженку Валерію Шашенок, «яка стає зіркою соціальних мереж і водночас біженкою». На початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну Валерія створила серію відео для TikTok, де, зокрема, показує бомбосховища в окупованому тоді Чернігові.

Обкладинка й фото: Роман Балюк