Гайд безбарʼєрних подій презентували під час засідання Ради безбар’єрності, повідомляє Мінцифри.

До нього ввійшов словник термінів, у якому розповідають, як правильно звертатися до людей з різними формами інвалідності чи людей старшого віку. Пояснили також значення деяких технічних термінів, як-от: тактильна навігація, пандус і розумне пристосування.

Розповідають і про нюанси організації й проведення онлайн- й офлайн-заходів під час війни. Серед них – вільний доступ до підземних укриттів, психологічна підтримка, зонування й тихі куточки для відпочинку для офлайн-подій, а також транскрипція аудіо, субтитри й візуальна підтримка для онлайн-подій. Крім того, особливості вибору локації й облаштування навігації, освітлення, пандусів і вбиралень.

Також дають рекомендації щодо облаштування тимчасових стоянок автомобілів і кімнат сенсорного розвантаження, догляду за дитиною та вживання їжі. Серед іншого – поради для персоналу заходів щодо комунікації й надання першої домедичної допомоги.

Щоби перевірити безбарʼєрність онлайн- чи офлайн-заходу, пропонують скористатися чеклістом.

Під час засідання презентували й проєкти про безбарʼєрність у сфері надання правничої допомоги й фінансовому секторі, які реалізовуватимуть Мінʼюст і Нацбанк відповідно. 

За підсумками 2023 року, для 50% нашого суспільства люди з інвалідністю залишаються невидимими, коментує перша леді Олена Зеленська. Про те, що бачать людей з інвалідністю в громадських місцях, каже лише чверть опитаних. А насправді їх лише офіційно три мільйони.

Гайд доступний за посиланням.

   

Міська влада Києва підтримала петицію щодо виділення 3,5 мільярда гривень на безбарʼєрність. У відповіді міський голова Києва Віталій Кличко зазначив, що впродовж 2024 року в місті планують понизити бордюри на 765 наземних пішохідних переходах і додати тактильну навігацію. Це в 3,5 раза більше, ніж планували згідно з проєктом міської цільової програми, коментують в організації. Відповідні зміни мають внести в бюджет 2024 року.

Обкладинка й фото: ілюстрації Валерії Борисенко