Виставку монументальних робіт автора барельєфів київського метро Олександра Міловзорова проведуть у галереї «Митець».

Олександр Міловзоров розробляв ескізи й власноруч виготовляв кераміку, вітражі, системи освітлення й кованки для інтер’єрів й екстер’єрів бібліотек, ресторанів, театрів і станцій метро. Серед його робіт – рельєфні зображення хокеїстів і футболістів на станції метро «Олімпійська», конструкція з металу й кольорових вітражних скелець біля ескалаторів і помаранчево-блакитна мозаїка у вигляді олімпійського вогню в торці залу посадкових платформ.

На виставці покажуть ескізи й начерки Міловзорова, зокрема й нереалізовані та знищені роботи. Щоби проілюструвати стан реалізованих робіт, поряд з ескізами демонструватимуть нещодавно зроблені світлини. Також покажуть врятовані організаторами фрагменти перегородки, що була розташована в їдальні одного з корпусів будинку композиторів у Ворзелі.

«На момент [порятунку декоративної перегородки у Ворзелі] ми навіть достеменно не знали, хто є автором цієї роботи», – кажуть організатори. За їхніми словами, ідея виставки з’явилася вже після особистого знайомства з художником.

Так хочуть посилити зацікавленість до київської монументалістики й дати додатковий імпульс щодо захисту та проведення реставраційних робіт таких об’єктів.

Відкриття відбудеться 2 квітня, о 17:00. Під час повітряної тривоги виставка не працюватиме.

   

Коли

з 2 по 10 квітня
11:00–19:00

Де

галерея «Митець» вулиця Велика Васильківська, 12

Скільки

Вхід безкоштовний

   

Перша ретроспективна виставка Алли Горської в Українському домі, «фотопаломництво» на Говерлу в Музеї Ханенків, стрит-бомбінг замість вандалізму в YA Gallery й одразу дві виставки, присвячені Олександру Ройтбурду: зібрали добірку виставок, які варто відвідати в березні.

   

Чому Алла Горська – одна з центральних фігур «шістдесятників», про яку мають знати всі українці, а також рольова модель для нового покоління митців? Редакція The Village Україна запитала про це арткураторку виставки та співзасновницю артфундації «Дукат» Олену Грозовську.

   

Мозаїчне панно «Українська пісня» на вулиці Хмельницького, 26, біля Національної опери осипається роками. Востаннє його оглядали у 2019 році. За цей час пошкоджень зазнала верхня частина мозаїки «Українська пісня», де зображене обличчя дівчини.

Редакція The Village Україна розпитала співзасновника фонду «Має значення» Ярослава Федоровського про те, що заважає відновити мозаїку, а директорку департаменту культурної спадщини КМДА Марину Соловйову – про те, як цьому можна зарадити.