У Тернополі на фасаді школи реставрують і доповнюють мозаїку 19 століття, пише «Новини Тернополя на 20 хвилин».

Фасад школи прикрасили мозаїкою в 1986 році, на ній зображені школярі в піонерських краватках. Панно не реставрували понад 30 років, тому місцями воно обсипалося.

Місцеві мешканці не задоволені темою мозаїки. «Багатьох нервували піонерські краватки на фасаді. Погоджуюся, радянська символіка справді не вписується», – каже директор школи Олег Климчук.

Щоб повністю демонтувати мозаїку й переробити на нову, потрібно витратити понад мільйон гривень. Тому центральну частину мозаїки, яка є найбільш пошкодженою, знімуть і замінять малюнком, де буде зображена українка.

Елементи демонтованого панно використають для реставрації частини мозаїки, яка залишилася на фасаді. Загальна вартість робіт становить 60 тисяч гривень.

 

Проєкт рішення, що врегулює збереження мозаїчних панно в Києві, почали розробляти в Київській міській раді. У Києві збереглося «кількасот творів монументального мистецтва» 1950–1980 років, стан яких є «вкрай загрозливим» через невідповідне використання, відсутність ремонту й занедбаність будівель, де розміщені мозаїки.

Фото: «Новини Тернополя на 20 хвилин»