Музей Івана Гончара, Gunia Project й МЗС випустять книгу, що є найповнішою етнографічною збіркою побуту й мистецтва українців.

Окремі аркуші з етнографічного альбому Івана Гончара поєднають у цілісну історію в книзі «Україна та українці. Історико-етнографічний мистецький альбом Івана Гончара: добірка аркушів». Над виданням працювали понад рік і намагалися зберегти недоторканність ілюстрацій, каліграфії й художнього бачення етнографа, коментують автори.

 

 

МЗС, не вагаючись, підтримало проєкт з перевидання праці, над якою Іван Гончар працював 45 років, коментує очільник МЗС Дмитро Кулеба. «Переконаний, що нове видання українською й англійською мовами дозволить закохати в Україну багатьох людей у світі», – додає міністр.

Книга вже скоро буде доступна для передзамовлення українською й англійською мовами, анонсують автори проєкту. 

   

Іван Гончар – український скульптор, фольклорист на етнограф. Історико-етнографічний мистецький альбом «Україна й українці» він почав створювати у 1970-х роках. Це 18 папок великого формату з різною кількістю аркушів, на яких наклеєні оригінали давніх світлин і репродукції раритетних фотографій, зібрані Гончаром в експедиціях Україною у 1960–1990-х роках, пише Музей Івана Гончара.

   

У вересні 2023 року видавництво «Човен» випустило фотокнигу Old Khata Book зі знімками автентичних сільських хат. Авторки прагнули зафіксувати сільські хати в нинішню мить історії, адже цей пласт української культури змінює час і руйнує війна. В артбуці представлені майже всі регіони України.

Обкладинка й фото: Музей Івана Гончара, Gunia Project