Близько чверті українців, 24%, вважає, що російська мова може стати офіційною в регіонах, де більшість цього бажає, ідеться в дослідженні КМІС. Лише 3% українців вважають, що російська мова має отримати статус другої державної. 

Загалом у дослідженні аналізували, якою є динаміка ставлення до статусу російської мови в Україні. Дослідження провели в лютому 2024 року методом телефонних інтервʼю серед 1052 повнолітніх українців, які на момент опитування проживали на території України. 

Згідно з результатами, переважна більшість українців, а саме 66%, вважає, що російську мову потрібно усунути з офіційного спілкування. Частка таких відповідей зросла втричі, як порівняти з 2015 роком (21%).

Найбільш відчутними є зміни на півдні й сході України, кажуть автори дослідження. На півдні 69% підтримують або повне усунення з офіційної сфери, або принаймні проти, щоб у їхньому регіоні російська мова була офіційною. На противагу цьому 18% або хочуть, щоб російська мова була офіційною в їхньому регіоні, або взагалі стала державною.

Для порівняння, у 2015 році на півдні України 37% хотіли бачити російську мову другою державною, а 43% вважали, що вона може стати офіційною, де більшість населення цього бажає. Тоді ж лише 13% відповіли, що її треба усунути з офіційного спілкування. 

Щодо жителів сходу, то 40% з них підтримує повне усунення російської мови. У 2015 році їхня частка становила лише 3%. Водночас з 31% до 6% зменшилася кількість тих, хто виступає за державний статус російської мови. Водночас 43% у 2024 році вважають, що російська мова може бути офіційною в окремих регіонах, де більшість цього бажає.

Повні результати дослідження доступні за посиланням.

   

Станом на листопад 2023 року кількість пошукових запитів українською збільшилася майже вдвічі з 2021 року. У 2021 році лише 15–19% пошукових запитів здійснили українською мовою, тепер їхня кількість досягла майже 30%.