У Львові реорганізували найдавнішу аптеку-музей міста «Під чорним орлом», повідомила Львівська обласна рада.

Історична аптека припинить діяльність як окреме комунальне підприємство, а натомість приєднається до львівського «Історико-краєзнавчого музею». Відповідне рішення ухвалили, щоб зберегти аптеку-музей і забезпечити її роботу.

Зазначають, що аптеку створювали як музей, тому вона не витримує конкуренції як бізнес. Фонд музею налічує пʼять тисяч предметів, а значну частину місця займають музейні експонати. 

«Оскільки торгівля ліками не є пріоритетом музею, як бізнес аптека себе вичерпала. Але залишається цікавим обʼєктом історичного значення», – зазначив керівник Управління майном спільної власності Андрій Білоус.

Аптеку-музей «Під чорним орлом» заснували у 18 столітті. Вона розташована в наріжному будинку головної площі Львова. Власником аптеки був Михайло Терлецький з 1923 до 1939 рік. У той час Терлецький був єдиним українцем, який мав власну аптеку у Львові.

«Під Чорним орлом» стала осередком зустрічей української еліти, а її власник безкоштовно видавав ліки хворим, фінансував громадські й наукові товариства. Наразі в аптечному-музейному комплексі зберігають експонати, які зібрали науковці, фармацевти й колекціонери.

 

У лютому Кабмін ухвалив постанови про реорганізацію Інституту фізичної оптики імені Ореста Влоха у Львові, Науково-дослідного інституту українознавства в Києві й Української інженерно-педагогічної академії в Харкові.

Фото: Nick Grapsy