Указом Президента України присудили Національну премію України імені Тараса Шевченка 2024 року. 

ОСЬ ПОВНИЙ СПИСОК ЛАУРЕАТІВ

  • Ярина Чорногуз за книгу поезій «[Dasein: оборона присутності]».
  • Дмитро Лазуткін за книгу поезій «Закладка».
  • Євген Малолєтка, Мстислав Чернов й Василіса Степаненко за серію матеріалів про облогу Маріуполя: фільм «20 днів у Маріуполі», репортажі, фото, відео й розслідування. 
  • Jamala за альбом Qirim.
  • Кармелла Цепколенко за кантату «Читаючи історію» за поезією Забужко,  кантата «Звідки ти, чорна валко, пташина зграє?» за поезією Жадана, дует для скрипки й контрабасу й симфонія № 5 для великого симфонічного оркестру 
  • Андрій Єрмоленко за серію художніх робіт «Ukrainian resistance // Український опір».
  • Режисер Іван Уривський, художниця-постановниця Тетяна Овсійчук, художник-постановник Петро Богомазов, композиторка Сусанна Карпенко за виставу «Конотопська відьма» за повістю Григорія Квітки-Основʼяненка Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка.

Члени комітету з Шевченківської премії не обрали переможців у категоріях «Літературознавство й мистецтвознавство» та «Кіномистецтво», хоча оголосили претендентів у третьому турі.

Ось повні списки номінантів, які увійшли до другого та третього туру Шевченківської премії 2024 року.

   

Шевченківська премія – найвища державна нагорода в Україні за внесок у розвиток культури й мистецтва, заснована 1961 року. Нагородження проводять 9 березня, на день народження Тараса Шевченка.

У 2023-му Національну премію імені Тараса Шевченка вперше за багато років не вручили 9 березня (хоча переможців визначили ще 15 лютого), у день народження поета. Це пояснили тим, що збираються провести додатковий конкурс «За внесок у перемогу» для робіт, створених після початку повномасштабної війни. Утім, через критику нової номінації комітет склав повноваження. Ось повний список лауреатів Шевченківської премії у 2023 році.

Обкладинка: Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка