Біля кінотеатру «Жовтень» вандали пофарбували сітілайти і фасад напередодні прем’єри фільму «Уроки толерантності» про ставлення до ЛГБТК+ спільноти, повідомляють у кінотеатрі.

Співробітники кінотеатру виявили напис «ЛГБТ = русня» та інші написи, зроблені балончиком, 11 лютого. Прем’єра драмеді Аркадія Непиталюка має відбутися 14 лютого. В основі стрічки – п’єса Ігоря Білиця «Гей-парад». За сюжетом, «пересічна українська родина» через фінансову скруту вирішує взяти участь у програмі з євроінтеграції «Уроки толерантності». Програма пропонує пільги родинам за умови, що в їхній домівці певний час житиме представник спільноти ЛГБТК+.


У фільмі присутні «надмірна сатира й гостре висміювання тригерних тем», кажуть творці стрічки. За задумом, це має допомогти суспільству порозумітися й стати більш терпимим.

«Поки наша нація бореться за свою свободу, за свободу волевиявлення, демократію, за повагу до особистого вибору, деякі наші співгромадяни досі підтримують російські наративи, адже це там переслідують і забороняють представників ЛГБТ спільноти», – коментують у кінотеатрі «Жовтень».

«Люди, які таким чином зіпсували фасад кінотеатру та сітілайти, намагаються просунути гомофобні наративи про те, що ЛГБТК+ нібито є явищем, навіяним Росією, та хочуть дестабілізувати, розколоти українське суспільство, – коментує The Village Україна координаторка платформи громадських об’єднань «Різні.Рівні» Аліна Корінєва. – Підтверджень тезам цих гомофобів, звісно немає. Зате є безліч наукових та історичних досліджень, які кажуть про те, що ЛГБТК+ люди існували завжди, а орієнтації, відмінні від «гетеро», є нормою. Також є законодавчі ініціативи, правозахисні організації, які працюють більше 10 років, та 72% українського суспільства, які підтримують рівність прав для ЛГБТК+ людей згідно з дослідженням Національного демократичного інституту та КМІС від листопада 2023 року».

«Ця спроба залякати творців фільму, керівництво кінотеатру та ЛГБТК+ людей є марною. Адже єдине, чого таким способом досягнуть так звані праворадикали – це адміністративне правопорушення», – додають у «Різні.Рівні».

UPD. В коментарі виданню «Детектор медіа» у кінотеатрі «Жовтень» повідомили, що планували звертатися до поліції 12 лютого, в понеділок, але поліція вже відреагувала на допис у соцмережах і оглянула нанесені пошкодження.

   

Влітку 2023 року кінотеатр також отримував погрози на тлі проведення квір-фестивалю Sunny Bunny. У соціальних мережах ширилися заклики вчинити напад чи навіть спалити «Жовтень» (а також Kino42, де також були заплановані події фестивалю). Тоді в «Жовтні» також нагадали про пожежу, яка сталася в кінотеатрі «за схожих обставин» у 2014 році. Обійшлося без жертв, однак будівля була сильно пошкоджена.