Користувач стрімінгового сервісу Spotify опублікував на платформі спільноти петицію з проханням прибрати музику російських виконавців із рекомендацій українців.

Автор петиції пропонує запровадити функцію обмеження рекомендацій музики певною мовою або з певної країни, а також поліпшити алгоритм, щоб він враховував геополітичний контекст. Наприклад, алгоритм може зменшити кількість російських рекомендацій користувачам з України або тим, хто слухає переважно українську музику.

Також українець пропонує створити механізм відгуків користувачів. Сервіс зможе адаптувати рекомендації під особисті вподобання слухача, особливо в регіонах, де тривають конфлікти.

«Spotify продовжує пропонувати українським користувачам російську музику незалежно від того, слухала людина таку музику раніше чи ні. Для багатьох українців це стає тригером і нагадує про страждання, які росіяни завдають нашій країні», – каже автор петиції.

Петиція зібрала понад 1700 вподобань, у коментарях користувачі висловлюють подяку за створення звернення.

 

У 2023 році серед сотні найпопулярніших треків в Україні більше половини становить музика українських артистів. У сотні найпопулярніших близько десятка російських пісень, зокрема це треки Кравц, Instasamka, Macan і Скриптонит.

 

Акаунт із плейлістами відомих українців на Spotify створила IT-компанія Netpeak Group. Там уже є добірки від кліпмейкерки Таню Муіньо, ресторатора Міши Кацуріна, блогера Антона Птушкіна й співзасновника Monobank Олега Гороховського.