Найбільший художній музей Фінляндії «Атенеум» представлятиме Іллю Рєпіна українським художником, раніше він був записаний як росіянин, повідомляє Suomen Kuvalehti.

Українська журналістка Ганна Лодигіна звернулася до музею у 2023 році, щоб розпитати про життя художника у Фінляндії. Куратори виставки «Питання часу», до якої ввійшов твір Рєпіна, надіслали журналістці статтю, згідно з якою батьки художника були росіянами, які народилися в Підмосков’ї.

Лодигіна надіслала кураторам документ, у якому вказано, що батько й дід художника народилися на території сучасної України. «Я звернулася до заступниці директора з наукової роботи музею Рєпіна в Чугуєві Ольги Шевченко, щоб отримати копії з метричних книг сім’ї художника як доказ, що його коріння українське, а не російське», – каже журналістка.

У музеї «Атенеум» проводили велику виставку робіт Іллі Рєпіна у співпраці з Третьяковською галереєю й Музеєм російського мистецтва у 2021 році. Художника представляли як росіянина, який народився на території сучасної України. Фінський музикант українського походження Лукаш Стасевський із того часу боровся, щоб Рєпіна перестали називати росіянином.

«Рєпін виріс в Україні, українська тематика була невідʼємною частиною його творчості, але організатори просто проігнорували це, представивши його суто як російського художника», – додає Стасевський.

 

У лютому 2023 року музей «Метрополітен» у Нью-Йорку визнав Івана Айвазовського й Іллю Рєпіна українськими художниками. Раніше в профілях художників на сайті музею було вказано, що вони росіяни, тепер в обох зʼявилася позначка «українець».

   

Це історії українських митців, які пішли на війну й загинули в бою за Україну.

Фото: Suomen Kuvalehti